От шведската компания СААБ следят етапите на процедурата за избор на изтребител за българските ВВС и съпътстващия ги публичен дебат в България, пишат в писмо от СААБ. От компанията изтъкват, че нова тръжна процедура би забавила и оскъпила поръчката на изтребителя.

Сега очакваме заключенията и препоръките на временната парламентарна комисия за проучване на процедурата по избор на нов тип боен самолет за българските ВВС, създадена през юли 2017 г. , уточняват от консорциума.

Сагата за изтребителите започва отначало

Сагата за изтребителите започва отначало

Временната парламентарна комисия за изтребителя предлага на Министерство на отбраната да промени проекта за инвестиционен разход

Международната тръжна процедура по придобиване на нови изтребители за българските ВВС започна от българското Министерство на отбраната през декември 2016 г. с изпращането на Искане за оферта (Request for proposal) до три правителства.
Процесът в момента е в своята решителна и крайно важна фаза, обясняват ни от компанията. В пет отделни точки те обясняват своята позиция.

В първата точка от консорциума заявяват, че са се съобразили със схемата на плащане, която е одобрена от парламента през 2016 година, макар че предпочитат да има авансово плащане.

Няма проблем авиацията да е на земята, отсече Каракачанов

Няма проблем авиацията да е на земята, отсече Каракачанов

Военният министър не се притеснява от това, че ще прегледаме нещата от начало

"И министър-председателят Бойко Борисов, и министърът на отбраната Красимир Каракачанов са отбелязвали публично и официално няколко пъти през последните месеци, че правителството би искало да обсъди дори по-дълъг период за плащане като например 10 години. Това показва, че съществуват бюджетни ограничения и подобен критерий не дава предимство единствено на Gripen. Това изискване е в съответствие с националната стратегия на България и с макроикономическите и бюджетни интереси на страната ви, които ние уважаваме", пишат от компанията.

Те изчисляват, че друг важен критерий в международната процедура, организирана от правителството, е времето за доставка на новите самолети. Този критерий е продиктуван от спешните нужди на българските ВВС.

"Горди сме, че можем да доставим нови самолети в поставените от България срокове. Времето за доставка очевидно е едно от нашите конкурентни предимства, заедно със способността ни да предложим гъвкави схеми за плащане, а също така и ниските разходи на Gripen през целия жизнен цикъл. Вярваме, че това са причините за класирането на офертата за Gripen на първо място през април 2017 г. от комисия от независими експерти, назначена от правителството", пишат от шведската компания.

Избрали сме изтребител "Грипен", разкрива доклад на МО

Избрали сме изтребител "Грипен", разкрива доклад на МО

Техниката и оборудването трябва да бъдат доставени до 7 години

От компанията-производител на тези изтребители изтъкват предимството си в регионалното групиране на семейство на Gripen в Централна и Източна Европа. Това насърчава сътрудничеството по отношение на авиационната инфраструктура, обучението на пилотите и наземния персонал, поддръжката, частите и логистиката, а също и при обединяването и споделянето на ноу-хау. Регионалното сътрудничество е важна инициатива на НАТО.

В коментар за появилите се разнопосочни мнения относно избора на нов тип изтребител за възможността да започне нова тръжна процедура от компанията пишат: "С уважение към българските парламентарни процедури и експертизата на членовете на комисията, бихме искали да изтъкнем, че започването на нова международна процедура ще доведе до по-нататъшни забавяния на процеса по придобиване на нов изтребител и ще удължи зависимостта на България от наследените системи за отбрана. Това допълнително ще натовари оперативния бюджет на българските ВВС".

СААБ присъства на българския пазар от 2003 г. Уверени сме, че шведското предложение за новопроизведени изтребители Gripen C/D напълно отговаря на интересите на България и очакваме да повишим стратегическото партньорство между България и Швеция, завършва писмото от компанията.