На практика Законът за социалните услуги вече е в сила и действа. Това заяви пред bTV социалният министър Деница Сачева по повод отлагането на Закона преди 6 месеца до 1 юли.

Тя обясни, че е поет ангажиментът да бъдат направени подобрения относно някои от неговите членове, а миналата седмица Народното събрание е гласувало решение, с което МТСП е задължено да предложи до края на годината Кодекс за социална подкрепа.

Сачева потвърди, че в Конституционния съд е подадена жалба срещу Закона от депутати от БСП. Съдът обаче все още не се е произнесъл, а няма ангажимент да се изчаква подобно произнасяне, за да влезе в сила Законът.

Министърът посочи, че с част от протестиращите са били проведени обществени и тя е в диалог с тях.

"Знам различните протестиращи групи какво искат. Вслушвам се само в тези, които имат родителски притеснения, онези с политически и религиозни мотиви не са тези, чиито аргументи могат да ме убедят", обясни Сачева.

Относно обвиненията спрямо Закона тя поясни, че усъвършенстване на социалното законодателство ще има, но няма как човек да се поддаде на нещо, което не съществува.

Министърът напомни и че от днес влиза в сила обещанието за 6,7% увеличение на пенсиите, като минималната пенсия за осигурителен стаж и старост става 250 лв. Това ще струва около 440 млн. лв. и ще засегне 2 млн. 90 хил. пенсионери.

БСП дава закона за социалните услуги на КС

БСП дава закона за социалните услуги на КС

38 страници са аргументите на левите

За хората с над 90% ТЕЛК пенсията става 287,50 лв., а таванът на пенсията остава 1200 лева. По думи на Сачева около 25 000 души взимат тавана и за тях не може да се предложи увеличение в момента.

Тя посочи, че с увеличението от днес размерът на средната пенсия ще е около 400-420 лв.

Запитана за първата кохорта пенсионери от следващата година и парите от втория стълб, министърът посочи, че през есента ще бъдат предложени промени в Кодекса за социално осигуряване относно близо 17 000 жени, които предстои да се пенсионират от септември 2021 г.

Тя прогнозира, че ще има прозорец от около 3 месеца, през който хората да могат да преместят партидите си от частните фондове към НОИ, но още нямало окончателно решение.

Над 2 млн. пенсионери ще получат по-високи пенсии от 1 юли

Над 2 млн. пенсионери ще получат по-високи пенсии от 1 юли

Изплащането на пенсиите за месец юли 2020 г. от НОИ ще започне на 7 юли

По нейни думи загубите в частните фондове заради кризата в момента са в порядъка от 685 млн. лева, 480 млн. - в универсалните, около 92 млн. - в доброволните, и остатъка е в професионалните фондове.

Относно критиките на Мая Манолова, че се укрива реалния брой на безработните у нас, Сачева призна, че не е чула тези обвинения.

Не следя Мая Манолова, по принцип изключвам троловете, защото това е контрапродуктивно, коментира тя, но добави, че подобно твърдение било абсурдно.

По нейни думи безработицата няма как да се укрива, защото е на страницата на Агенцията по заетостта и всеки месец се показва там.

Тя обясни, че в момента в България има 272 000 безработни, като през последните седмици повече хора намират, отколкото губят работа. Безработните заради кризата с коронавируса са 72 000, като във Варна и Бургас е най-голямата концентрация на безработни, които са в сферата на туризма - около 17 000 души.

Сачева посочи, че по мярката 60/40 са платени 130 млн. лева за около 150 000 реални работни места, които са запазени. Подадени са около 17 000 заявления за около 300 000 работници.

По нейни думи настоящите подобрения на мярката ще дадат възможност до 30 септември да бъдат запазени около 30 000 работни места, което би струвало около 500 млн. лева.

Запитана дали очаква кризата да се задълбочи, Сачева обясни, че се подготвя за най-лошото, а се надява на най-доброто.

Над 2 млн. пенсионери ще получат по-високи пенсии от 1 юли

Над 2 млн. пенсионери ще получат по-високи пенсии от 1 юли

Изплащането на пенсиите за месец юли 2020 г. от НОИ ще започне на 7 юли