Единодушно депутатите от временната бюджетна комисия приеха текстове от актуализацията на бюджета, касаещи прихващанията.
Промените визират членове от Закона за банковата несъстоятелност и са внесени с преходните и заключителни разпоредби на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет.

С промените, предложени от ГЕРБ, прихващания за около 800 млн. лева в КТБ ще могат да бъдат отменени частично, ако в масата на несъстоятелността на КТБ не се съберат достатъчно средства.

Актуализацията на бюджета приета окончателно в комисията
Още...

Новите разпоредби в Закона за банковата несъстоятелност предвиждат съдът, със своето решене за това от кога банката е в платежоспособност, да има решаващата роля по отношение на това кои прихващания са валидни.

Според сега действащите разпоредби всички прихващания до датата на взетия от БНБ лиценз на КТБ (6 ноември) са валидни и синдикът трябва да ги признае.
Но сега, ако съдът реши, че неплатежоспособността на банката е настъпила още към 20 юни, когато кредитната институция бе поставена под "специален надзор" от БНБ, защото нямаше ликвидност да се разплати с депозантите си, то квесторите ще имат правото да не признаят пълния размер на прихващането.

Според вносителите целта на промените е да защитят обществения интерес, публичните средства, които ще се инвестират в КТБ, както и всички вложители.
Преди дни на брифинг в НС Менда Стоянова обясни, че според нея и в момента в КТБ се извършват цесии. Тя цитира данни, според които квесторите на КТБ са получили уведомление за 1,17 млрд. лв. цесии, от тях 800 млн. лв. имат заявка за извършване на прихващания.

По мнението на Стоянова обикновено това се извършва от негарантирани вложители, които имат влогове над 196 000 лева и които се продават обикновено на фирми, които пък от своя страна имат кредити в КТБ, с цел след това да бъде извършено прихващане.
Това означава, че въпросните кредитополучатели няма да погасят реално с пари кредитите си. Техните пари няма да влязат в масата на състоятелността и по този начин ще се ощети както Фондът за гарантиране на влоговете, така и останалите негарантирани вложители.

Щом ще се защити общественият интерес, ние сме „За", обяви социалистът Румен Гечев.

След заседанието на комисията нейният председател Менда Стоянова изрази задоволство, че промените, касаещи прихващанията, са били подкрепени единодушно.

"С тази поправка се регулират отношения, които ще бъдат факт в хода на една бъдеща несъстоятелност, която още не е започнала", подчерта тя. Когато решението на БНБ за отнемане на лиценза влезе в сила, това ще е моментът, в който може да започне съдът да разглежда несъстоятелността на КТБ, така че говорим за един бъдещ процес.
В този бъдещ процес ние предвиждаме онези прихващания, които ще бъдат заявени или ще бъдат заявени пред квесторите на КТБ, които са в резултат на извършени цесии между вложители на КТБ, да бъдат извършени до размера, който съответният вложител, искащ прихващането, би получил от масата на несъстоятелността до приключване на тази несъстоятелност."

Менда Стоянова обясни ситуацията с прихващанията с пример: „Ако имаме кредитополучател, който дължи 1 млн. лева условно. Той се намира в групата на добрите кредити на КТБ, които са дадени на фирми с дейност и приходи и обезпечения. По оценка на квесторите те представляват около 1,7 млрд. лв. от целия портфейл.
Този кредитополучател е възможно да купи влог на вложител в КТБ, който условно има 1 млн. лева на влог. Той няма как да получи цялата си сума като гарантиран вложител, а само 196 000 лева. Ако той продаде своя влог от 1 млн. лев на кредитополучателя, се извършва цесия, която е правно допустима от закона и никой не я атакува.
Оттам нататък въпросният кредитополучател става и вложител на банката и обикновено в тези случаи изисква от квесторите те да извършат прихващане - между неговия кредит и неговия влог, който вече има. Ако се извърши това прихващане, това означава, че въпросният кредитополучател ще погаси своя кредит, без реално да плаща пари в масата на несъстоятелността в банката, а вложителят ще получи 1 млн. лева или както са се договори.

Ако кредитополучателят не внесе пари и ако 1,7 млрд. лв. не внесат - то в масата на несъстоятелността няма да постъпят пари. Това означава, че всички останали вложители и на първо място Фонда за гарантиране на влоговете, който замества вложителите, след като им плати гарантираните влогове, както и вложителите без цесии, просто няма да вземат нищо.
Тоест, в резултат на прихващанията, ако се извършат в цял размер, ще бъдат ощетени останалите негарантирани вложители, които са наравно с правата си с тези, които са извършили цесии, допълни Стоянова.