Последните изследвания показват, че съдиите подкрепят съдийското самоуправление.

Не съм съгласна с критиките, че едва ли не Общите събрания се превръщат в кадрови орган. Това коментира пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Екатерина Захариева във връзка с гласуването в пленарна зала на промените в Закона за съдебната власт.

Захариева защити идеята Общите събрания да могат да изслушват кандидатите за председатели на различните съдилища. „И в момента това дори се прави в част от съдилищата. В никакъв случай не се изземват правомощията на ВСС, който си е кадровият орган”, коментира правосъдният ни министър, като според него това ще помогне за управлението на съда.

Съдът е хоризонтална структура, там председателят на съда е пръв сред равни. Това е записано и в Стратегията за съдебна реформа и аз съм благодарна на народните представители, че приемането на текстовете върви доста конструктивно”, каза още Екатерина Захариева.
Тя изтъкна още, че сериозна част от параграфите са приети днес и изрази надежда утре Законът за съдебната власт да бъде окончателно приет.

Относно декларирането на принадлежност към съсловни организации, министър Захариева коментира, че имало неоснователни опасения за така наречените кариерни бонуси за членовете на ВСС и на инспектората. „Това, което се прие в зала, е достатъчно добро”, каза още правосъдният ни министър и уточни, че са се подобрили текстовете, свързани с правомощията на Общото събрание и по-точно с възможността самономинирали се кандидати да бъдат изслушвани от събранието.

„Считам, че има добър диалог в залата и конструктивните предложения се приемат”, заяви министър Захариева.

Тя изрази задоволство от факта, че депутатите от ГЕРБ присъстват в пленарна зала. По думите й и премиерът също й е съдействал.
Захариева изтъкна, че има пълната му подкрепа и като лидер на ГЕРБ. „Всички са тук и това способства за бързото и конструктивно приемане на текстовете, както са предложени от правителството”, заяви министър Захариева.