„Съдете ме по това, което правя. Аз не съм човек на никой и няма да бъда човек на никой, няма да участвам в схеми и машинации", увери в интервю за Нова Телевизия вътрешният министър Цветлин Йовчев.

„Всяко едно назначение води до това, че амбициите на определен кръг от хора остават нереализирани", коментира още той по повод слуховете, че е издигнат от определени кръгове.

Относно продължаващите протести Йовчев съобщи, че тази вечер е имало задържани.
„Полицията успява да изолира сериозни групи, за които имаме основание да мислим, че са стимулирани по някакъв начин, вероятно финансов", съобщи той, но отказа повече подробности с мотива, че ще коментира, когато има конкретни доказателства.

Вътрешният министър призова полиитиците да се въздържат от агресивно поведение и предупреди, че то се пренася сред протестиращите и може да доведе до екстремизъм.
„Вижте какви плакати започват да се издигат", изтъкна Йовчев, подчертавайки, че коментира въпроса в качеството си на експерт. Припомняме, настоящият вътрешен министър е бивш председател на ДАНС.
„В момента и политиците, и институциите трябва да се държат много отговорно", посочи още МВР шефът.

По повод твърденията на бившия премиер Бойко Борисов, че срещу него има заговор за убийство, Йовчев беше категоричен, че в една демократична държава подобно нещо не може да се случи. „В България има институции, всяка една институция има закони и регламентирани функции. Когато има такива сигнали, те трябва да се предоставят на отговорните институции. Не може да се хвърлят такива бомбастични твърдения в пространството, без да се дадат никакви факти и подробности, които да могат да се проверят", коментира Йовчев.

Във връзка с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС вътрешният министър поясни, че кандидатурата му не е била обсъждана с него. Йовчев допълни, че е очаквал обществена реакция, но не толкова силна. Той беше категоричен, че няма основания в твърденията, че Пеевски може да е изнесъл от ДАНС секретна информация

По повод скандалната кандидатура на Иван Иванов Йовчев обясни, че той му е бил представен като млад, интелигентен човек, амбициран, владеещ чужди езици и подходящ за поста. Той разясни, че в информационните масиви на ДАНС и МВР няма данни, които да попречат на Иванов да заеме поста, но изтъкна, че станалите известни факти от биографията му са неприемливи.