"Поведението на Висшия съдебен съвет (ВСС) подкрепя статуквото". Това коментира пред БНР съдия Здравка Калайджиева, правозащитник и съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в периода от 2008 до 2015 година, по повод решението на ВСС да отхвърли с 12 на 8 гласа като недопустимо внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане за освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор.

Според нея в продължилия близо 7 часа дебат ВСС е направил всичко възможно да обсъди защо не може да приеме това предложение, а не дали е компетентен министърът на правосъдието да направи такова предложение.

ВСС остави настрана искането за отстраняване на Иван Гешев

ВСС остави настрана искането за отстраняване на Иван Гешев

След близо 7 часа дебати Висшият съдебен съвет я остави без разглеждане

"По Конституция министърът на правосъдието има право да иска ВСС да се произнесе по назначаването или освобождаването на който и да е магистрат. По този въпрос едва ли може да има спор. Но ВСС предпочете да обсъжда това предложение като предложение за дисциплинарно наказание, което е много далече от реалното съдържание от едно искане за освобождаване поради уронване на престижа на съдебната власт, каквото всъщност искаше Янаки Стоилов от ВСС", подчерта Калайджиева.

По думите ѝ ВСС са отказали да се произнесат, като са приели, че искането на служебния правосъден министър е недопустимо.

"Да се приеме предложението за разглеждане по същество означава ВСС да направи преоценка на поведението на главния прокурор. Не конкретно личността на Иван Гешев, а изобщо положението, уредбата на главния прокурор в Конституцията и в българското законодателство и реалното упражняване на правомощията, които са предоставени по Конституция и по закон. Те бяха критикувани многократно не за друго, а защото са безконтролни и ВСС доказа това със заседанието си в четвъртък", отбеляза съдията.

Гешев за процедурата във ВСС: Юридически нонсенс

Гешев за процедурата във ВСС: Юридически нонсенс

Нямало критерий кои факти могат или не могат да се изнасят публично

Според Здравка Калайджиева въпросът за възможността за разследване на главния прокурор е много ясно уреден по закон - всеки прокурор може да започне наказателно производство срещу главния прокурор като срещу всяко друго лице.

"Въпросът е защо не се случва. А то не се случва, защото всеки прокурор е кадрово зависим от главния. Това не е за пренебрегване. Членовете на ВСС също са зависими - не докато са във ВСС, но когато се върнат след мандата си отново в системата на прокуратурата. Поведението на членовете на ВСС, особено прокурорската колегия, всякога е било пряко подчинено на волята на главния прокурор", очерта положението в съдебната система тя. 

ВСС протака излишно решение за Гешев, обвини Лозан Панов

ВСС протака излишно решение за Гешев, обвини Лозан Панов

Шефът на ВКС смята, че има данни за извършване на престъпления