Ще се съкратят общо 192 щатни бройки, от които 135 - заети и 57 вакантни в затворите в България.

Това решение е постигнато вчера на работна среща на министъра на правосъдието Христо Иванов и представители на синдикатите в местата за лишаване от свобода вчера, съобщават от министерство на правосъдието.

От министерството правят уговорката, че данните са динамични и се променят непрекъснато. Очакваната бюджетна икономия за 2015 г. е около 1, 2 млн. лв., поради дължимите обезщетения при съкращения. Реалната икономия е от 2, 5 млн. лв. ще бъде факт най-рано през 2016 г., сочи  разчетът на ГДИН.

Намаляване на областните служби "Изпълнение на наказанията" от 27 на 6, намаляване на щата на централното управление на ГДИН с най-малко 10% са основните мерки за оптимизация в системата на изпълнение на наказанията.

Решено е също така да се преобразува затворът в Белене в затворническо общежитие от закрит тип към затвора в Плевен, да се закрие затворническо общежитие от открит тип "Средна гора" към затвора в Пазарджик и да се съкрати щата на Поправителния дом в Бойчиновци с перспектива за преминаването му към затвора във Враца.

Припомняме, в началото на годината гръмна скандал заради условията, които поддържа поправителният дом в Бойчиновци за задържаните малолетни и непълнолетни деца.

Обсъжданите мерки са резултат от изготвяния от ограничения бюджет за системата. Средствата за фонд работна заплата, в частта за персонал на ГДИН и подразделенията й, в  сравнение с разходите за 2014 г.,  са намалени с почти 11 млн. лева.

Предвижда се също продължаване на политиката на преместване на няколко ареста в съществуващи затвори, там където това е възможно. В края на март вече бе преместен арестът в гр. Бургас в ремонтирано помещение на местния затвор. До края на годината се предвижда преместване на арестите в Плевен и Ловеч.

Срещата се състоя по инициатива на министър Иванов, а темата бе предстоящата оптимизация на щата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието, съобщават още от министерството.

На срещата са присъствали ресорният заместник-министър Андрей Янкулов, Иван Петров и Христо Илков от Управителният съвет на Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/, Мария Темелкова и Веселин Аспарухов от Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации към КНСБ, както и ръководствата на ГДИН и ГДО - и.д. главният директор на ГДИН Свилен Цветанов и Любен Велев от ГДО.