СакскобургготскиПроверка на Дарик радио установи, че министър-председателят Симеон Сакскобургготски има испанско гражданство. Това са съобщили за радиото от испанското министерство на правосъдието.

Припомняме, че Конституцията на Република България изрично посочва в чл.110:
Членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители

А Чл.65. ал.1 в частта за Народното събрание постановява, че За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.

Премиерът Симеон Сакскобургготски никога не се е отказвал от българското си гражданство и никога не е получавал друго гражданство извън българското. Това заяви говорителят на кабинета Димитър Цонев, помолен за коментар по случая.
Цонев посочи, че вероятно служителят на испанското правосъдно министерство се е заблудил, защото Симеон Сакскобургготски е имал испански дипломатически паспорт, даден със съгласието на краля Хуан Карлос и е бил без гражданство.