Парламентът подхвана договора за добросъседство с Македония. Той оценява положително усилията на правителствата на България и Македония за финализиране на преговорите по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и очаква подписването да бъде осъществено в съответствие с предварителните договорености между двете страни.

НС прие единодушно декларация за добросъседство с Македония

НС прие единодушно декларация за добросъседство с Македония

Договорът за добросъседство отваря нова глава в отношенията между двете държави според Захариева

Текстът изразява готовност да стартира ратификационните процедури в най-кратък срок след подписването му. Според него се очаква Договорът да постави на стабилна, принципна и прагматична основа отношенията между двете държави и да бъде от пряка полза за техните граждани.

Текстът гласи още: "Предлага Министерския съвет да внася в Народното събрание ежегоден доклад за изпълнението на Договора, след неговото подписване, ратификация и влизането му в сила".

Сериозният дебат за договора с Македония предстои според Вигенин

Сериозният дебат за договора с Македония предстои според Вигенин

Кристиян Вигенин даде положителна оценка на преговорите с Македония

Дискусиите започнаха със скандал. Левицата поиска Бойко Борисов да дойде в парламента за дебатите. Ще бъде взривено постигнатото съгласие, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Виновен за това ще е българският министър-председател заради неуважението към Българския парламент, подчерта тя.

Нинова заяви, че ако Борисов не дойде, тя ще оттегли подписа си от подкрепата си за текста, с който НС дава съгласие за подписване на договора. Цветан Цветанов я попари и подчерта, че премиерът вече идвал към НС. Нинова се ядоса, че два пъти питала дали Борисов ще дойде в НС, а Цветанов й казал, че няма да присъства. Малко по-късно и премиерът дойде в парламента.

Играехме си на сърдитко Петко с Македония, подчерта лидерът на Атака Волен Сидеров. Той си спомни битието си на журналист във вестник Демокрация, когато през 1992 година запазил място за заглавието "България призна Македония". До днешния ден през тези 25 години, по мнението му много неща сме пропуснали в отношенията си с Македония. Сега той очаква засилен диалог.

Борисов да поиска вот на доверие от патриотите, настоява Нинова

Борисов да поиска вот на доверие от патриотите, настоява Нинова

Липсата на подкрепа от страна на ОП - симптом за напрежение в кабинета