Приватизацията на “Булгартабак” няма да завърши до края на мандата на правителството. Това прогнозира за Дарик радио бившият министър на икономиката в правителството на Костов Александър Божков.

Приватизацията се извършва от чиновници. Някакъв чиновник в Агенцията за приватизация, в министерството или в БКК, независимо къде, трябва да подготви сделката и да претегли на везните различните кандидати, за да определи победителя.
Върху този чиновник се упражнява натиск от различни страни. Затова трябва да има политическа воля. Тоест трябва да има концентрирани, единни, синхронизирани усилия на правителството да извърши особено големите приватизационни сделки и най-вече преструктурирането и приватизацията в монополите, обясни Божков.

Виждаме, че точно тези неща не стават – БТК не се продава, “Булгартабак” не се продава, ще видите, че с “Булгартабак” нищо няма да стане, подчерта той. Изнасянето на нещата извън АП е първата добра стъпка.
Обаче в Надзорния и Управителния съвет на БТ се събраха пак един куп министри и зам.-министри, за да могат уж да споделят отговорността, а всъщност се получи отново една колективна безотговорност, категоричен бе Божков.
Няма кой да удари по масата и да каже: Айде продаваме! Който е дал най-много, да го взима, изтъкна той.