Посолството на САЩ в България приветства предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, пише в своя позиция американското посолство.

Послоството допълва, включително съобщението от 24 януари за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинения за опит за предумишлено убийство срещу трима руски граждани

Посолството на САЩ в София обръща внимание на появилите се наскоро убедителни сведения за поредица от злонамерени действия от страна на представители на руското правителство на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима служители в руското посолство и отнемането на визите на други двама по подозрения в шпионаж в последните четири месеца.

Правителството на България представи доказателства за подпомагани от Русия злонамерени дейности, осъществявани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи обясняват в прессъобщение от декември 2019 г., неколцина от руските агенти, отговорни за случая с отравянията в България, са били замесени в други злонамерени дейности в Европа.

Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство. България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще, коментира посолството на САЩ в България.

България изгони двама руски дипломати
Обновена

България изгони двама руски дипломати

Дипломатите имат 48 часа да напуснат страната ни

Великобритания и Канада също подкрепят България, съобщава БГНЕС. "Следим с интерес изявленията на българския главен прокурор и информацията, предоставена от Министъра на външните работи на Република България, във връзка с допълнителните факти за руския шпионаж на територията на България", се казва в позицията на посолството на Обединеното кралство.

"Обединеното кралство продължава да подкрепя съществуващата проактивната позиция на България за противодействие на чужди зловредни действия, които подкопават нейния суверенитет. Обединеното кралство подкрепя стъпките, предприети от българските власти, за да отговорят на тази заплаха и да защитят своите граждани, територията и националната си сигурност", се подчертава в позицията.

Канадското посолство, отговарящо за България, Румъния и Молдова коментира, "загрижени сме от появилата се информация за нови действия на руския шпионаж в България. Канада подкрепя дипломатическите и правни мерки, обявени от българските власти на 23 и 24 януари, за да отговори и да се защити от външни дейности, които подкопават суверенитета на България и застрашават безопасността и сигурността на българските граждани".

Константин Косачев: Русия трябва да отговори на България

Константин Косачев: Русия трябва да отговори на България

Това заяви Константин Косачев, председателят на Комисията по външна политика към Съвета на федерацията

Припомняме, Руският посланик Анатолий Макаров получи протестна нота от министъра на външните работи Екатерина Захариева, след като беше привикан в Министерството на външните работи като представителя на Москва с най-висок ранг.

По-рано, българската прокуратура обяви, че има данни за извършена шпионска дейност на територията на България.

На 28 октомври от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година, след което МВнР го обяви за "персона нон грата" и даде срок за напускането на страната.

През декември, Москва предприе реципрочна мярка, като връчи нота на българския посланик в Русия Атанас Кръстин.

България обича да бъде шпионирана от Москва, убеден Соломон Паси

България обича да бъде шпионирана от Москва, убеден Соломон Паси

Гоненето на дипломати - просто пинг-понг, Путин бил благодарен на страната ни

Председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец.

Освен Малинов други обвиняеми няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на опозиционния вестник "Дума" Юрий Борисов и други лица от движението.

Освен това на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната - на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.

Вчера от прокуратурата също съобщиха, че са повдигнали обвинения на трима руски граждани за отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо и управителя на дружествата на Гебрев.

На тримата руснаци са издадени Европейски заповеди за арест, като те са пуснати и в Интерпол за издирване с червена бюлетина. Последва и реакция от страна на говорителя на руското МВнР.

През 2018 г. България не изгони руски дипломати от страната си, когато над 20 държави прогониха руски дипломати от своята територия заради случая "Скрипал".

В Москва: Ситуацията с руските дипломати в България е представление

В Москва: Ситуацията с руските дипломати в България е представление

"София изглежда глуповато"