Съединените щати наложиха санкции на две български фирми за продажбата на оръжие на една от 6-те страни в американския списък на държавите, подкрепящи тероризма, предаде Франс прес, цитирана от БНР, позовавайки се на Държавния департамент.

Наказанията са за Beta JSCo и Kas Engineering, които са продавали военно оборудване.
Страната купувач не е посочена, но в списъка са Куба, Иран, Либия, Северна Корея, Судан и Сирия.

Наложените от Вашингтон наказания включват забрана за период от една година на всякакъв вид американска помощ и за сключване на правителствени договори с компаниите, както и отказа от издаване на американски лицензи за внос и износ на военно оборудване за същия период от време.

Бяхме уведомени официално от САЩ на 13 октомври за намерението на Вашингтон да въведе санкции срещу тези фирми, заяви главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, цитиран от Агенция "Фокус".
Борисов уточни, че лицензът за дейност на Beta JSCo е отнет още през май 2000 г. по искане на американските партньори - за опит на фирмата да изнесе чрез фалшиви сертификати продукция за Того.
Другата причина за отнемането на лиценза е била връзката на фирмата с Виктор Бут, който е собственик на фирма - “Хубено” ЕООД, чийто лиценз е отнет от МВР през ноември 2003 г.
По думите на ген. Борисов KAS Engineering Consortium/BMG-M ООД е кандидатствала за лиценз, но такъв й е бил отказан.

Междувременно от Министерството на икономиката коментираха, че се надяват да има яснота дали Съединените щати са наложили действително санкции на две български фирми за продажба на оръжие на една от 6-те държави в черния списък на САЩ на държавите, подкрепящи тероризма.

KAS сключва договора през 97-ма. Към него има и анекс за износ на части за 30 бр. 122-мм гаубици. През април 2001г. България се присъединява към ембаргото срещу Судан, но KAS осъществява износа,представен като селскостопанска продукция.
Зам.-министърът на външните работи Гергана Грънчарова потвърди казаното от ген. Бойко Борисов, че още на 13 октомври българското правителство е било информирано от държавния департамент на Съединените щати, че ще наложи санкции на двете български фирми
Искам да подчертая, че става въпрос не за санкции срещу българското правителство, а само срещу фирмите нарушителки.
Мисля, че от американска страна има много ясно разбиране и се поставя много ясна разграничителна линия между дейността на тези фирми и политиката на българските власти, каза Грънчарова.
Ние също имаме информация за периодите, в които на практика тези фирми са били санкционирани чрез непродължаване на техния лиценз или неговото отнемане и трябва да кажа, че давността на това е от 2000г. - за първата фирма и 2002г. за втората, уточни тя.

Посланикът ни в Съединените щати Елена Поптодорова потвърди факта, че има решение на американското правителство за санкциониране на двете българки компании.
В разговора ми в Държавния департамент с Бюрото по неразпространение изрично е изказана благодарност на българското правителство за отличното сътрудничество, което съществува между органите на двете страни именно в предотвратяване на подобен незаконен трафик на оръжие, тоест претенции към правителството няма, очевидно се гледат пряко и конкретно сделки от по-ранен период на тези две фирми, но тепърва трябва да се изясняват подробностите, добави Поптодорова.

Според сегашния изпълнителен директор на "Бета-Червен бряг" инж. Огнян Коновски предприятието от доста години не произвежда военна продукция.
"Бета" е с отнет лиценз за износ на оръжие от преди назначаването му на длъжността на 30 януари 2004г.
Разбирам от вас за наложените санкции, допускам, че това са по нарушенията, които са направени от предишните изпълнителни директори на фирмата, като срещу тях има прокурорско разследване и заведено съдебно дело в Окръжния съд в Плевен.
Предвид липсата на по-голяма яснота на разглеждания въпрос, не мога да дам по-категорично мнение, заяви Коновски.