България ще получи от САЩ два стари самолета Ф-16 за обучение. Това стана ясно след посещението на американския помощник-държавен секретар по политико-военните въпроси Кларк Купър в авиобаза "Граф Игнатиево", съобщи БНР.

Самолетите, които ще ни предостави САЩ, са изведени от експлоатация. Те ще се ползват като помощни средства за обучение и общо запознаване с техниката.

От съобщението на американското посолство не става ясно дали машините ще бъдат ползвани за пилотиране, но се уточнява, че българското правителство е поискало самолетите по програмата за отбранителни артикули с отпаднала необходимост.

В САЩ вече се обучават четирима български пилоти, които ще летят на новите изтребители Ф-16. Те са първите ни авиатори, които ще усвоят този изтребител.

България купи осем самолета, но наскоро отправи запитване за още осем.

При вчерашните срещите на Кларк Купър в базата, на която присъстваха и зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов, и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа стана ясно, че авиобаза "Граф Игнатиево" се подготвя да посрещне 16, а не 8 нови изтребителя.

Информацията за променената бройка е казал заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков по време на срещата си с помощник държавния секретар на Съединените щати по политико-военните въпроси Кларк Купър, информираха от Министерството на отбраната. В същото време новоизбраният началник на ВВС генерал-майор Димитър Петров каза преди дни, че поръчката на още осем нови самолета повдига въпросите за още логистика и личен състав.

На срещата не е присъствал Димитър Петров, който е под карантина заради Covid-19.

По думите на заместник министъра на отбраната Атанас Запрянов 300-те милиона лева за модернизиране на авиобазата са повече, отколкото са необходими само за придобиването и експлоатацията на Ф-16. И че авиобаза "Граф Игнатиево" ще може да приеме и съюзни военновъздушни сили.

По думите на помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър се обсъждат важните проекти за сигурността и оперативната съвместимост не само между България и САЩ, но и за всички държави-членки на НАТО. Една по-задълбочена партньорска програма за България, за САЩ, за всички държави в този регион.

В момента седем американски Ф-16 участват в охраната на българското въздушното пространство до края на октомври заедно с нашите изтребители МИГ-29.