България може да приеме радар от противоракетната отбрана на НАТО, който да следи за иранска ракета, изстреляна по Европа и САЩ. Това е записано в доклада за изграждането на ракетния щит, който ще бъде представен на започващата днес във Варна пролетна сесия на Парламентарната асамблея на алианса, научи "Стандарт".

Задачата на форума е да подготви срещата на върха, която ще се проведе в края на годината в Румъния.

Документът е изготвен от холандеца Реймънд Кноп и ще бъде представен пред комитета "Отбрана и сигурност". С доклада за първи път НАТО официално признава, че включва София в плановете си за изграждане на щита. Радарът трябва да бъде разположен до края на 2013 г. Тази станция, заедно с подвижни радари на кораби в Средиземно море, трябва да осигурят необходимата информация за евентуално изстрелване на ракета. Тя ще насочва щатските ракетни системи SM-3, които в следващите 2 години ще бъдат разположени в Румъния и на кораби в Средиземно море.

В доклада, с който "Стандарт" разполага, се посочва, че първоначалните намерения на НАТО и САЩ да използват радарите на Турция за прихващане на балистични ракети засега нямат развитие и преговорите са затруднени. Според дипломатически източници Анкара е приела доктрина за добросъседство и не иска нейните радари да бъдат използвани срещу евентуални военни действия към Иран или други съседни държави. Спор има и кой ще управлява радарите, ако те бъдат включени в ракетния щит, но са собственост на турската страна.

Затова според Кнопс първата възможна алтернатива е България, която макар и по-далеч от Иран, има излаз на Черно море. Досега само неофициално се говореше, че НАТО иска от София да разположи радар на българска територия.

Мястото, което алиансът си е харесал, е връх Ботев. Неформални разговори по този въпрос са водени на различни срещи с американски представители, разказаха източници на "Стандарт". Ако все пак не се стигне до споразумение за радара в България, в натовския доклад се предлагат още две алтернативи за разполагането му - Украйна и Грузия. Дипломати обаче са категорични, че тези варианта са нереалистични поради съседството на двете държави с Русия, която вече е доста изнервена от изграждането на ракетния щит. Опасенията на руската страна са, че подобен радар в близост до границите й ще позволи на НАТО да следи всичко, което става в Русия.