Държавния департамент на САЩ публикува доклада си за 2017 г. за спазване на човешките права по света, включително и в България. 

Според американските власти най-значимите проблеми, свързани с правата на човека у нас, включват: тежките условия в затворите и местата за лишаване от свобода; липса на независимост на съдебната система; корупцията на всички нива на управлението; трафикът на хора; насилието на мнозинството от обществото срещу етническите малцинства.

Държавният департамент подчертава, че българските власти са предприели стъпки за наказателно преследване и наказание на служители в службите за сигурност и на други места, които са извършили нарушения на правата на човека, но действията на правителството не са били достатъчни и безнаказаността е проблем.

В доклада са изброени случаи на полицейско насилие, довели и до отнемането на човешки живот (арестът на Аспарух и Шибил Добрушеви в Бохот, при който бащата умира от инфаркт, а синът е с счупени ребро и ръка), цитират се и констатациите на експерти към ООН за това, че физическите посегателства в полицейските арести могат да бъдат определени като мъчение

Държавният департамент изброява корупционните практики, характерни за България (подкуп, конфликт на интереси, присвояване, търговия с влияние и др.), като подчертават, че те са характерни за всички нива от управлението и държавната администрация.

В същото време анализи на различни неправителствени организации посочват редица проблеми със защитата на правата на жените, децата (особено тези с увреждания) и представителите на различни религиозни и етнически малцинства. Това се съчетава с предразсъдъци в обществото срещу много от уязвимите групи.

Докладът обръща внимание и на влошаващата се медийна среда у нас. "Остават притесненията, че корпоративният и политически натиск, в съчетание с растящата и непрозрачна концентрация на медийна собственост и разпространителски мрежи и, на трето място, правителствената регулация на ресурси и подкрепа за определени медии заедно са нанесли смъртоносен удар на медийния плурализъм", констатират американските власти.