Борис Марков, който е председател на Изборния щаб на СДС, поема временно ръководството на партията след оттеглянето на Мартин Димитров.

Това стана ясно след заседание на Националния изпълнителен съвет, на което 80% от членовете са гласували именно за Марков. Той ще заема този пост около месец и половина до избирането на постоянен лидер.
Вътрешните избори са насрочени за 8 юли, а евентуален балотаж - за седмица по-късно.

На първата си пресконференция като лидер на СДС Борис Марков обеща след края на този временен мандат да предаде СДС в отлично състояние на личността, която ще вкара партията в следващия парламент. „Днес е началото на възраждането на СДС. Ние започваме един уверен курс за укрепване на организацията и отваряне към отблъснатите десни автентични личности", заяви Марков.

Той е категоричен, че бариерата от 4% не е препятствие за СДС. „Ние ще бъдем в управлението и то не като патерица, а с честна и принципна политика", коментира наследникът на Мартин Димитров.

На този етап обаче той не се наема да обсъжда каквито и да било конфигурации за следващия парламент, но със сигурност изключи коалиция с ДСБ.

По отношение на спекулациите за коалиране с ГЕРБ, ДПС, ВМРО-НИЕ и ЛИДЕР, Марков отсече: СДС реши да поеме курс към самостоятелно явяване на изборите догодина.

Като нов лидер на партията Марков подчерта, че в никакъв случай няма да посъветва депутатите от СДС да напуснат парламентарната група на Синята коалиция. Иначе Марков призна, че лидерството в СДС не му е фикс идея и затова не смята да се кандидатира за постоянен лидер.

Той отказа да коментира и други спекулации около него, появили се през последните дни, но свързани с личния му живот. Не отговори и на въпрос дали има диплома за висше образование, което е един от критериите за оглавяване на лидерския пост в СДС. Представителите на медиите той посъветва да прочетат информацията за него, публикувана на сайта на СДС.

На днешния НИС е решено за главен секретар на СДС да бъде назначен Константин Арабаджиев.

Марков в момента е шеф на Националния Щаб за избори на СДС, икономист по образование. В периода 2008-2009 е бил шеф на кабинета на председателя на СДС. Членува в партията от 2001 година.