Представители на СДС, Обединени земеделци, Демократическата партия, Движение „Гергьовден", Съюз на Свободните Демократи, БДС Радикали, Български Демократичен Форум, Радикал демократическа Партия, Българска Социалдемократическа Партия и Българска Нова Демокрация се прегърнаха и застанаха зад кандидатурата на Румен Христов, с когото си направиха обща снимка преди предстоящите президентски избори.

Повечето десни партии, с изключение на ДСБ, които се обединиха в новата коалиция Съюз на десните сили, излязоха с декларация, която беше обявена по време на пресконференция в централата на СДС.

В нея се очертават основните насоки в работата на новата коалиция, както и принципните позиции на кандидата за президент Румен Христов.
В декларацията се казва, че последните години в България ясно са показали, че страната ни се нуждае от стабилно дясно управление, което единствено може да преодолее подмяната на парламентаризма с популизма и с едноличната воля.
Необходимо е да се преодолеят показните и безрезултатни действия в борбата с престъпността, непоследователността и хаотичната икономическа политика.

Десните партии се обявиха за връщане на реформаторския дух в управлението и против липсата на прозрачност при разходването на публични средства и опасното разделение на нацията на етническа основа.

Кандидатът за нов държавен глава Румен Христов заяви, че десницата е платила най-тежката цена за 20-годишния преход, но благодарение на реформите, започнати от дясното управление, България е постигнала много.
По думите му, днес обаче българите живеят зле, младите напускат родината си, а промяната трябва да започне от изборите наесен. „Аз имам самочувствието, че съм европеец", заяви Христов и допълни, че ако стане президент ще води политика, която е пробългарска и достойна.

Той обяви, че ще се бори категорично срещу високите нива на безработицата, ниските доходи и пенсии, битовата престъпност, високите цени, определяни от монополите и за подобряване на икономическата среда за малкия и средния бизнес.

Демократите, които поискаха реформите преди 20 години, сега живеят най-зле. Ние сме им длъжници", коментира кандидатът за президент, подкрепен от десните партии. „Обещавам да не разочаровам тези, които ме подкрепиха. Обещавам да бъда деен президент", заяви още Румен Христов.

Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви от своя страна, че страната ни все повече се отдалечава от ценностите, за които е работила десницата. По думите му, България все повече се превръща в полицейска държава и срещу това според него трябва да има сериозен отпор. „Спешна е нуждата от промяна", категорично заяви Димитров.

Съпредседателят на Синята коалиция (между СДС и ДСБ, б.р.) подчерта, че на терена има само един истински десен кандидат и това е Румен Христов. Лидерът на СДС спомена, че ГЕРБ са правили опити да канят сини кандидати за предстоящите избори. Димитров благодари на всички демократи, които са отказали тази покана, но категорично отказа да спомене за кого става въпрос.

Димитров изрази убеждението си, че Румен Христов ще спечели изборите наесен. Запитан кога ще бъде обявен кандидатът за вицепрезидент на новата дясна формация, лидерът на СДС коментира шеговито: „Ще изчакаме да видим ГЕРБ да постъпят разумно и те да предложат вицепрезидент, ако се откажат да издигат президентска кандидатура".

Димитров обяви, че през следващата седмица ще бъдат проведени сериозни разговори с всички партии, които днес застават зад кандидатурата на Христов. Мартин Димитров подчерта, че поне още няколко партии ще изразят своята подкрепа за десния кандидат.

„Регистрацията пред ЦИК е формален акт. Истинската - политическата подкрепа, е много по-широка и ще става все по-широка", убеден е още Димитров.

"Аз съм категорично опозиция", заяви лидерът на ССД Стефан Софиянски и бивш столичен кмет. По думите му, ДСБ все още не са се определили.

Софиянски обаче не пожела да коментира номинацията на Синята коалиция за кандидат за кмет на София Прошко Прошков, който е негов опонент, тъй като Софиянски пък е кандидатът за кме на новото ОДС.

"Все ще намери да се начумери...", каза Софиянски, обръщайки се към Иван Костов. Лидерът на ССД поясни още, че би работил за обща кандидатура на десните партии за кмет на София, но е важно тя да има логика. Според него тя трябва да стане основа за предизвикване на предсрочни парламентарни избори, за да излязат София и България от кризата. „Целта е дългосрочен политически проект", подчерта още той.