Американската Комисия за ценни книжа и борси (SEC) получи възпираща заповед да спре приложението за криптирани съобщения Telegram от наводняване на пазара в САЩ с криптовалутата си, като заяви, че тя не е регистрирана като ценни книжа и не могат да се продават на територията на страната съобщата RBC, позовайки се на Bloomberg.

Става въпрос за Telegram Group Inc. и нейното дъщерно дружество TON Issuer Inc.

Заповедта спира Telegram от продажба на дигиталната си валута известна като Grams, според жалба подадена към федералния съд в Манхантън. Действието на SEC е един от най-сериозните случаи свързани с криптовалута до момента.

Telegram събра повече от 1,7 милиарда долара през 2018 г., като планира да достави почти 3 милиарда Grams на своите инвеститори до края на октомври тази година. SEC заяви, че набирането на средства е било незаконно пуснато на пазара в САЩ, тъй като Telegram никога не е регистрирал предлагането си при регулатора. Telegram е събрал 424,5 милиона долара от 39 американски инвеститори, според SEC.

Представител на Telegram не е отговорил на запитване от Bloomberg относно коментар.

Голямо търсене

Ходът на SEC е удар за по-широката индустрия на криптовалутите, защото се очакваше Grams да бъде посрещнат с голямо търсене от крипто ентусиастите. Много големи разработчици и доставчици на услуги като Coinbase Inc. и Anchorage обявиха своята подкрепа за Gram по-рано този месец - още преди монетите да бъдат емитирани.

Telegram не е подал документи пред SEC във връзка с предлагането му. Едва след като с дружеството се свързат длъжностни лица от отдела за правоприлагане на агенцията, Telegram разкрива, че е събрал 850 милиона долара в две отделни предложения за Gram, които са продадени на богати инвеститори.

Telegram се ръководи от Павел Дуров, основател на руската социална мрежа VK. Той е в самоналожено изгнание след сблъсъци с руските власти. Самата Telegram беше забранена в Русия миналата година, уж заради нежеланието си да даде начин на правителството да проследява дейностите на потребителите. Компанията подчертава поверителността на своя уебсайт, като казва, че потребителите на нейната услуга могат да изпращат тайни чатове на своите смартфони и други устройства чрез "саморазрушаващи се" съобщения, снимки и видеоклипове.

Не много мъдро

Докато заповедта на SEC е за маркетинг дейностите свързани с Grams в САЩ, адвокатът по частни ценни книжа Захари Фалън предупреди, че изпълнителното действие може също да усложни възможността на Telegram да продава криптовалутата и в други юрисдикции.

"Не мисля, че това би било разумно", каза Фалън, бивш адвокат на SEC, който сега е партньор на Blakemore Fallon. "Определено са в неприятно положение."

SEC от години издава тревоги за първоначалното предлагане на криптовалути, аргументирайки, че повечето от участващите жетони са ценни книжа, които трябва да отговарят на федералните разпоредби. Агенцията предупреди инвеститорите за риска от закупуване на криптовалути, като предупреди, че инвеститорите могат да бъдат примамени и използвани от измамници.

От съдебното дело на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ станаха известни много нови подробности за проекта Дуров. В документа се посочва, че:

  • Telegram обяви, че възнамерява да пусне Gram до 31 октомври. Ако компанията не изпълни обещанието, ще бъде принудена да върне пари на инвеститорите. Ако не бъде забранено, подсъдимият ще изпълни плана си, без да преминава през всички официални процедури, които американските закони предписват.
  • По време на подготвителната фаза на издаването на криптовалута, Telegram продаде приблизително 2,9 милиарда Grams на 171 купувача. Повечето от 1,7 милиарда долара бяха привлечени от инвеститори от Съединените щати: 39 купувачи от там закупиха над 1 милиард грама в размер на 424,5 милиона долара.
  • Към 31 януари 2019 г. подсъдимите изразходват приблизително 218 милиона долара от събраните 1,7 милиарда долара за подкрепа на приложението за съобщения и блокчейн технологията.
  • В първото предлагане 1 Gram беше оценен на $0,37, във втория - на $1.33. Новата препоръчителната стартова цена е 3,62 долара.
  • Частен инвеститор от Бъфало, Ню Йорк, заедно с братята Дуров, финансира стартирането на бета версията на приложението за съобщения Telegram в края на 2013 г.
  • Договорът за покупка на Gram не включва финансовата история на компанията, информация за способността и да генерира печалба. Купувачите няма да получат информация, която ще им позволи да решат дали да инвестират в Gram. Те също няма да имат информация какво възнаграждение в резултат на ICO ще получат братята Дуров.
  • "С други думи, ответникът планира да продаде милиарди ценни книжа, които след това бързо започват да се променят от инвеститорите в Съединените щати, без да предоставят на тези инвеститори важна информация за бизнеса, финансовото състояние, рисковите фактори и управлението", се казва в документа.
  • Telegram има няколко различни документа, предлагащи да закупите Gram, те се различаваха един от друг по обем и съдържание. Например в един от документите е посочено, че компанията ще прехвърли Gram на първите си клиенти до края на четвъртото тримесечие на 2018 г.
  • Обяснявайки причините за закупуването на Gram, един инвеститор от САЩ отбеляза, че според него това е много амбициозен и вероятно много сложен проект. Той обаче не нарече инвестицията стойностна и не посочи предимствата на Telegram.
  • Gram няма правен статут в нито една юрисдикция.
  • Обещаната в бялата книга (нещо като проспект при първично предлагане на криптовалута) екосистема TON все още не съществува. Няма продукти или услуги, които могат да бъдат закупени с Gram.
  • Голям обем Gram - 56% от общия брой, който ще бъде издаден - вече е обещан на институционални инвеститори или други купувачи.
  • През март 2019 г. Telegram пусна бета версия на TON. Наскоро бе пуснат и портфейлът TON, а първите инвеститори в проекта трябва да предоставят подробности до 16 октомври, за да получат своите Grams.
  • Разработчиците също така реализираха 500 милиона грама (около 10% от това, което трябва да бъде освободено), за да платят за продукти на платформата TON на трети страни. Те също възнамеряват да издадат 100 милиона Grams в полза на братя Дурови, още 100 милиона за разработчици на Telegram и около 1,4 милиарда (28% от издадените Grams) за други нужди на фондация TON. От тях 250 милиона грама ще бъдат прехвърлени на потребителите на приложението за съобщения.
  • Въз основа на инфраструктурата на Telegram Messenger, който позволяват да комуникирате и извършвате транзакции анонимно, ако Grams бъдат пуснати, ще бъде трудно, ако не и невъзможно, да проследите кой ги е закупил или да знаете кой е инвеститорът на проекта в момента. Въпреки че Telegram възнамерява да въведе изискване за KYC за потребителите на бъдещи услуги ("Политика за идентификация на клиента"), самата компания заяви, че няма да има достъп до тази информация. Освен това не е ясно дали идентифицирането на участниците в сделката ще бъде достъпно на вторичния пазар за Gram.
  • Според последните оценки, сега Telegram има 300 милиона потребители, които са използвали приложението поне веднъж месечно. Telegram Messenger е популярен сред общността, която се интересува от blockchain технологията. Поради изявленията на Telegram за защита на поверителността на своите потребители се смята, че приложението е популярно и сред хората, участващи в незаконни дейности.
  • Комисията твърди, че Telegram Group Inc. и TON Issuer Inc. не е регистрирал офертата и продажбата на грам жетони в нарушение на разпоредбите на Закона за ценните книжа от 1933 г.