Имахме определени комуникативни проблеми със стопаните в първите дни и те са отчетени - това увери земеделският министър Румен Порожанов народните представители по време на изслушването си в пленарна зала по темата за мерките за чумата по дребните преживни животни.

"Информация трябва да има, ясна информация за това каква е опасността от заболяването", коментира той.

МВР-шефът поиска дисциплина при кризата с чумата

МВР-шефът поиска дисциплина при кризата с чумата

Всички държавни граници се пазят и проверяват усърдно

Вече са напълно изплатени обезщетенията в село Воден и в село Кости. Днес се изплащат средствата на стопаните в кметствата в село Крайново и Странджа.

В понеделник всички ще получат обезщетения и в село Шарково, където неевтанизирано остава стадото кози на баба Дора. В него няма положителни проби, но поради близостта си с други стада, в които са установени положителни проби, е необходимо те да бъдат евтаназирани.

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

В страната има пет огнища, в стадото на леля Дора няма положителна проба

Порожанов посочи, че това, което дават за една коза или овца, е 190 лв. Така средното плащане, което получават стопаните на животните под селекционен контрол е 327 лв.

Седем от общините са затворени от гледна точка на движение на животни и на продажба на месо и млечни продукти по заповед на ЕК.

Забраната е за областите Ямбол и Бургас. След комуникация на БАБХ с ЕК регионализацията е намалена.

Стопаните се компенсират и по програма "де минимис" по три схеми. Обезщетенията са за разходите за оборното гледане на стопаните и за това, че не могат да си продадат млякото. Порожанов обобщи, че броят на отрицателните проби е преобладаващ и масовият, но при положителни проби са необходими мерки.

Земеделският министър посочи, че чумата по дребните преживни животни се причинява от вирус, който засяга овцете и козите, но не е опасен за хората.

Относно хронологията на болестта Порожанов констатира, че на 4-ти юни по време на доене собственикът е забелязал изтичане на кръв от овца, а при други две са установени клинични признаци.

На 25 юни се издава заповед за евтанизиране на 1 408 глави в 21 животински обекта в село Воден, взети са общо 1337 проби. Обявени са три нови огнища - в Крайново, Странджа и Шарково.

Публикуваха заповедта за евтаназирането на животните от второто огнище на чума

Публикуваха заповедта за евтаназирането на животните от второто огнище на чума

Второ огнище на чума по дребните преживни животни в Ямболско

Предстои установяване на генотипа на вируса. Взети са общо над 6 000 проби, 400 от тях са изпратени в референтна лаборатория във Франция, тъй като това е ново заболяване за ЕС - ново на територията на ЕС.

Относно дейността на областния съвет в град Болярово, министър Порожанов уточни, че фермата, в която са изискани втори проби, е изолирана. Животните нямат клинични признаци. Той посочи, че са се разбрали със собствениците, че ще бъдат взети втори проби.

Борисов умилен от кадъра как Нинова гали чумава козичка

Борисов умилен от кадъра как Нинова гали чумава козичка

Да не се хвалим за мигрантите, за да не ни завиждат, иска премиерът

"Въпреки това днес се направи всичко възможно да не бъдат допуснати нашите лекари да се вземат втори проби", допълни земеделският министър.