БСП може да победи ГЕРБ, защото има обща кауза и е идейна партия. Ние нямаме нужда от вожд. Ако БСП се трансформира във вождистка партия, бъдещето й няма да е добро. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев в телевизионно интервю пред НТВ.

Той беше категоричен, че БСП ще победи днешните управляващи - не като се опита да възпроизведе „ляв ГЕРБ", а с политики, с достоверност и с последователност.

Според Станишев основната задача на БСП е да се противопостави на порочния модел на ГЕРБ. „Смятам, че съм много ясен, категоричен и последователен опонент на политиката на Борисов", отбеляза лидерът на социалистите.

Той изтъкна, че не води самоцелни битки, но отстоява убежденията си. „Аз съм открит човек и когато имам кауза я отстоявам открито", добави лидерът  Станишев.

Председателят на БСП изтъкна, че партията е изправена пред важен избор. По думите му предстоящият конгрес ще е важен както за БСП, така и за страната. Според Станишев левицата трябва отсега да заяви ангажиментите и политиките, от които няма да отстъпи и да засили своята опозиционност.

„Трябва де се борим за доверието на хората с нашето лице, а не маскирайки се", добави лидерът на БСП.

Според Станишев ключов политически въпрос е правото на свободен избор на гражданите и да не се допусне фалшификацията да надделее и на предстоящите парламентарни избори.

Лидерът на БСП изтъкна, че партията трябва да се обърне към всички демократични партии, граждански сдружения, към всички граждани. „Трябва да се обединим по отношение на начина на правене на избори", заяви председателят на социалистите.

Станишев изрази уважението си към всички членове и симпатизанти на левицата, които имаха куража да се противопоставят срещу  настоящата власт на последните избори. „Когато властта е еднолична и няма уважение към демократичните норми е опасно.

Стига се до произвол. Когато има само власт и контрол, нищо добро не очаква България", категоричен беше Станишев, цитиран от пресцентъра на БСП. Според него е важно да се живее по правила, но не правила, които са пренаписани, за да са удобни на властта.

Сергей Станишев изрази категоричното си несъгласие с управлението на ГЕРБ, което по думите му загробва България. Той изтъкна, че всички системи в държавата са блокирани, правителството действа пожарникарски, без обаче да има цялостен резултат.

Според председателя на БСП смените в правителството няма да доведат до промяна, защото липсва политика. Станишев изрази категорично несъгласие с идеята - на българите, които не са плащали здравни вноски, да не се издава лична карта. Лидерът на БСП напомни, че 1 млн. българи са с неплатени вноски - голяма част от тях просто не могат да плащат или пък не вярват, че системата работи.

Председателят на БСП напомни за поскъпването на лекарствата, за дълговете на болниците и за откраднатите от държавата 1,4 млрд.лв. здравни вноски.

Станишев определи като пълно безумие и тотално ограбване посегателството към Сребърния фонд. Лидерът на БСП напомни още, че правителството на ГЕРБ е платило 130 милиона за АЕЦ Белене, без да знае дали ще го прави.