Сертифицираха Тактическата група за специални операции (ТГрСО) за застъпване в дежурство към силите за отговор на НАТО през 2021 г. Това стана по време на учение, съобщиха от Министерството на отбраната.

"Трябва да се гордеем с нашите Специални сили, с тяхната отговорност, устрем и готовност да овладяват нови задачи. Това е дълъг процес и искам да отбележа усилията на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) за това Специалните ни сили да намерят достойно място в организационната структура на Българската армия".

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по време на заключителния етап на националното учение "Stealth Dagger 2020" на летище "Чешнегирово". Военните маневри бяха от 20 юни до 3 юли с участието на до 150 военнослужещи от СКСО, Военновъздушните сили (ВВС) и Военноморските сили (ВМС). 

Боеготова е наша група от формирование на силите за отговор на НАТО (еNRF) през 2021 г.

Боеготова е наша група от формирование на силите за отговор на НАТО (еNRF) през 2021 г.

Тренировката и сертификацията бяха при спазване на мерките за ограничение на COVID-19

Началникът на отбраната благодари на международните ни партньори и изказа признателност към присъстващия на събитието командир на Командването на Специалните сили на САЩ в Европа генерал-майор Кирк Смит.

От началото на 2021 г. военнослужещите от сертифицираното формирование ще бъдат в 45-дневно дежурство. "Изискванията са много по отношение на екипировката, оръжието, поддържаните комуникационни средства, тренировките. Убеден съм, че момчетата ще се справят", категоричен бе началникът на отбраната.

Командирът на Съвместното командване на спецсилите генерал-майор Явор Матеев подчерта, че това е поредният завършен етап от подготовка на подобно военно формирование. "Доволен съм, че всичко премина безопасно, всички са живи и здрави и че целите на учението са изпълнени. Не трябва да се задоволяваме с това, което имаме, и което сме постигнали. Трябва да се стремим винаги да надграждаме", каза генерал-майор Явор Матеев.

Военнослужещите от Тактическата група за специални операции демонстрираха парашутни скокове на летище "Чешнегирово". Те отиграли действия по неутрализиране на терористична група, спасяване на ранен военнослужещ и др.

В деня за високопоставени гости присъстваха още контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, бригаден генерал Борислав Сертов, директор на Служба "Военна полиция", бригаден генерал Димитър Иванов, командир на 24-а авиобаза - Крумово и др.