Организацията на евреите в България "Шалом" е обезпокоена от засилването на ксенофобията, расизма и крайният национализъм в българското общество.

Те отчитат повишена активност при антисемитските атаки и особено в интернет. „На 09.11.2013 г. демонстративно беше учредена Националистическа партия на България с програма, сходна с нацистката. Датата 9 ноември 1938 г. е известна като „Кристалната нощ" в нацистка Германия, поставила начало на Холокоста. Това е предизвикателство към демократичните сили днес", пишат от Шалом.

Според еврейската организация тревожно е впечатлението, че при множеството протести в България, протестът срещу засилването на ксенофобията и расизма е слаб.
От Шалом ще използват своите възможности, в и извън страната, за подпомагането на обществените сили,които се борят за национално съгласие, срещу ксенофобията, расизма и антисемитизма.

Те се надяват, че институциите в България ще обединят своите усилия и към преодоляване на общественото напрежение, породено и от ксенофобия, расизъм и краен национализъм. „Разчитаме на работата на правоохранителните и правораздавателните органи, призвани да осигурят конституционният ред в страната."

Традиционно толерантните хора на България, от различни етноси и религии, с различни политически възгледи, са доказали, че могат да се справят с предизвикателствата на времето, отбеляза еврейската организация.