Петър Илиев, изпълнителен директор на "Национална електрическа компания" ЕАД е депозирал оставката си в деловодството на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД. Това е станало днес, 19 юни, съобщават от институцията.

Припомняме, в последните месеци се създадоха няколко скандала около НЕК, най-вече с обвиненията от страна на работодателите за манипулирани от страна на НЕК на цената на тока.

Шефът на АИКБ Васил Велев публично обвини НЕК, че действа като организирана престъпна група.

Васил Велев: Има признаци на организирана престъпна група в енергетиката

Васил Велев: Има признаци на организирана престъпна група в енергетиката

При такъв НЕК не ни трябват врагове и конкуренция

На брифинг Петър Илиев отхвърли обвиненията и се опита да обясни действията на НЕК по отношение на скоковете на цената на електроенергията за "ден напред".

Въпреки това от АОБР излязоха с още едно опасение по отношение на търг, обявен от НЕК за днес, 19 юни. Тогава от НЕК излязоха с позиция, лично подписана от Петър Илиев, в която отново отхвърлиха обвиненията, възнегодуваха от намеса в работата й като търговски субект, но и направиха и промени в процедурата по търга.

НЕК възнегодува на намеса в търговете й, но промени офертата

НЕК възнегодува на намеса в търговете й, но промени офертата

За да предоставят възможност за участие на търговски компании с по-малко портфолио

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настояха в открито писмо до Борисов, Петкова и Дончев за проверка в Националната електрическа компания (НЕК), трите енергоразпределителни дружества (ЕРП), Комисията и за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Те поискаха проверката да установи причините, довели до преждевременното изчерпване на квотно предвидената електроенергия за регулиран пазар.