Управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев може да не е знаел реда, по който трябва да бъде поискана актуализация на бюджета на Касата. Това допуска депутатът от "Обединени патриоти" и член на парламентарната здравна комисия Калин Поповски пред БНР.

Калин Поповски допусна, че е възможно върху Камен Плочев да е оказван натиск да подаде оставка.

Кирил Ананиев иска оставката на шефа на НЗОК
Обновена

Кирил Ананиев иска оставката на шефа на НЗОК

Камен Плочев е заплашван да си подаде оставката, разкри депутатът Славчо Велков

Припомняме, в петък здравният министър Кирил Ананиев обяви, че настоява за оставката на шефа на Касата Камен Плочев заради поискана актуализация на бюджета на НЗОК.
Обяснението е, че е нарушена процедурата. След като стана ясно, че Ананиев иска оставката на Плочев, от Касата припомниха какъв е законовият ред за подобен ход - Плочев е избран от парламента.

НЗОК се опълчи на здравния министър за исканата оставка

НЗОК се опълчи на здравния министър за исканата оставка

Министърът не може да иска оставки, шефът на НЗОК се избира от депутатите

Депутатът-патриот Поповски обясни, че шефът на Касата е част от екипа на генерал Петров от ВМА, предложен от ГЕРБ. Ние като коалиционен партньор се съгласихме, след което подавайки оставка целият екип на генерал Петров напусна и остана единствено професор Плочев.

Сега идва нов екип - на Кирил Ананиев, и са се получили някакви търкания и от това дойде основното недоразумение - защо управителят на НЗОК е сезирал парламента за ситуация, в която не могат да бъдат изплатени тези 270 милиона на западноевропейски болници и каси.

Малко по-рано стана ясно, че в сряда ще има извънредно заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. На нея ще бъде изслушан управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, съобщи заместник-председателят на парламента и член на комисията д-р Нигяр Джафер. Тя е един от 8-те депутати, поискали това заседание.

"Жалко е, че достойни хора на достолепна възраст се държат като хора, които нямат абсолютно никакъв политически и административен опит. Въпреки всичко трябва да отбележим, че тези хора управляват около 4 милиарда и малко повече в държавата, платени от здравните осигуровки на българските граждани", каза Джафер.

Според нея проблемът не е в личността, а в модела, в системата. Касата е практически одържавена и то отдавна. "Ето затова е нелеп този спор Аз ти искам оставката, ти защо не я подаваш. Защото Касата би трябвало да е абсолютно независим орган. От друга страна, имаме един Надзорен съвет, който се управлява от Министерство на здравеопазването.

Според Джафер за 17 години и са били сменени около 17 души начело на Касата и за да се реши проблемът, тя трябва да се демонополизира.

През 2010 година беше променен законът така, че народното събрание да избира управителя на здравната каса. И оттогава, забележете, няма почти управител на Здравната каса, който да се е задържал повече от 5-6 месеца, понякога година. За 17 години ние сме на път да сменим 17-ия управител, допълни Джафер.