Нарушаване на законовата процедура по преговарянето с фирми за модернизацията на бойните хеликоптери на Българската армия, е установило разследване на Дарик радио и Би Би Си.

Командващият Военно-въздушните сили генерал лейтенант Димитър Георгиев заяви, че е необходим подробен анализ и конкурс, за да се вземе решението за модернизация.
Той допълни, че му е било поискано от заместник-министър на отбраната да определи офицер, който да участва в групата за преговорите с британската компания “Бае систъмс”, "което би предопределило избрания изпълнител на поръчката".

По думите на генерал Георгиев, цитирани от Дарик, за създаването на такава работна група трябва да има заповед от министъра на отбраната и началника на Генералния щаб.

•Аз се разграничавам от подобен подход. Изразил съм и устно и писмено мнението си, че на базата на презентация не може да се определи такъв сериозен изпълнител, на такъв сериозен проект.•

Според гернерала, за да бъде определен изпълнител е необходим задълбочен анализ на всяка една от фирмите, “което означава, че трябва да се проведе конкурс”.

Британската компания “Бае систъмс” не е способна да изпълни договора по модернизацията на бойните ни вертолети, защото не е изпълнявала досега такава дейност, заяви от своя страна главният мениджър на Министерството на отбраната Август Мичев.

Зам.-министърът на отбраната Илко Димитров потвърди, че една от фирмите, с които се преговаря е “Бае систъмс”, но допълни, че тя не е избрана и се преговаря с много други. Според него яснота по процедурата ще има другата седмица.

Британската компания “Бае систъмс”, която има договори с правителството в Лондон за доставки на тежко въоръжение за британската армия, като самолети и подводници, е обвинена в преразход на средства от военния бюджет.
Според ревизорите, около 90% от този преразход се дължи на изоставените четири проекта от фирмата, свързани с доставката на изтребители, разузнавателни самолети, противотанкови ракети и подводници.

Опозицията нарече ситуацията скандална и призова правителството да поеме контрола от името на британските военнослужещи.