Традиционният митинг на БСП по случай Деня на труда превърна площад „Александър Невски" в сцена от червени балони, знамена на социалистите и национални флагове.

В навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент родната левица излезе на редовното си всяка година митинг-шествие на 1 май, за да напомни старите времена, но и да призове за подкрепа на предстоящия евровот.

Хиляди активисти на БСП и граждани - по данни на пресцентъра на БСП 20 хиляди са на митинга - се събраха, за да покажат подкрепата си към столетницата. Десетки автобуси от цялата страна бяха паркирани около храм-паметник „Свети Александър Невски", което напомни за миналата неделя, когато с много автобуси дойдоха в столицата и привържениците на ГЕРБ.

Сред събралите се хора с яркочервено яке се откроява и зам.-шефката на Народното събрание Мая Манолова, а министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се поздравява с привържениците на левицата.

Със скандирания „БСП победа" бе обявен стартът на митинга на левицата.

Ние сме на всеки километър, обявиха социалистите на площад „Александър Невски", а в мига, в който червеният лидер Сергей Станишев се появи на сцената, придружаван от евродепутата Илияна Йотова, няколко възрастни дами с цветя в ръце се затичаха към него, но бяха спрени от охраната на събитието.
Да подкрепят своя коалиционен партньор на червения митинг дойдоха и от Земеделски съюз „Александър Стамболийски".

Първата реч от трибуната, на която се качиха лидерът Станишев, депутати от БСП, министърът на икономиката Драгомир Стойнев и шефът на НС, произнесе настоящият евродепутат и втори в листата на БСП за вота Илияна Йотова.

Тя се обърна към привържениците на партията да вдигнат знамена и балони, за да се види колкото много са.

Ще има „Белене", ще има „Южен поток", категорична е Йотова, като заяви, че остават зад Русия и ще бъдат мостът между нея и Европа.

Според Йотова листата на БСП за предстоящите европейски избори е изпълнена с добри професионалисти, притежаващи опит.
Стана ясно, че най-младият член от листа е само на 27 години. Това накара Йотова да попита: Кой казва, че БСП е само на възрастните хора?".

Със скандирания „Драго" и „Победа" събралите се червени симпатизанти посрещнаха на сцената енергийния министър Драгомир Стойнев, който им отвърна на поздрава със „Скъпи другари, приятели, българи".
Министър Стойнев призна, че усеща силата и енергията на този препълнен площад и именно това го кара да вярва в победата.

Отговорност, държавност и развитие са трите думи, които Стойнев използва, за да очертае пътя, по който е тръгнало правителството на Пламен Орешарски.

Основният опонент на левицата, а именно партията на Бойко Борисов, също бе спомената на „червения" площад.
„ГЕРБ се отказаха от властта два пъти - веднъж избягаха и веднъж върнаха мандата", припомни енергийният министър, а събралите се хора отговориха - „защото са некадърници".

България вече не е разграден двор, отсече Драгомир Стойнев и се похвали за това, че държавата ни вече е тръгнала по пътя на икономическия растеж.
Провал е Европа за момента, извика Стойнев и се зарече пред избирателите на столетницата, че БСП ще изпрати в Европейския парламент хора, които няма да бъдат пионки и безгласни букви.

Лидерът на БСП Сергей Станишев подчерта от своя страна в словото си, че 1 май е празникът на труда не само в България, а в целия свят, като в Европа хората излизат на днешния ден, за да кажат, че трудът е важен за човешкото достойнство.

Станишев критикува опонентите на левицата както в България, така и в Европа и определи политиката им като катастрофа.

Този извод той защити с факта, че 26 милиона са безработните хора в Европа. По думите му в най-богатия съюз бедните са най-много.

Според лидера на БСП десните не се вълнуват от трудещия се човек, не се вълнуват и от младите.

С цветя в ръце Сергей Станишев отсече, че червеното знаме и днес се превръща в символ на надеждата за българите. „Победа" поиска червеният лидер, а хилядите му привърженици обещаха - БСП.

С бодра крачка и огромен лозунг, гласящ „За! Справедлива България, социална Европа", червеното шествие, предвождано от лидера Станишев, се отправи към Борисовата градина в столицата, където се провежда традиционният празник на левия печат.

Шествието се следва и от червена платформа, от която звучат шлагери.

С истински пирует председателят на БСП Сергей Станишев се качи на платформата, когато шествието стигна на знаковия за протестите Орлов мост. Там червеният лидер прие голям букет от червени рози и отново призова от мегафон за победа.

До издигнатата сцена в парка, на която деца играха български хора, червеното шествие бе посрещнато от две големи карикатурни кукли на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и на бившата парламентарна шефка Цецка Цачева.