Нямаме решение на Реформаторския блок (РБ) в посока на ГЕРБ. В „Движение България на гражданите" въпросът за коалиционни партньори ще се решава през вътрешнопартиен референдум, както стана в Германия, но подчертавам, че това ще бъде след изборите при едно добро представяне на РБ.

Това каза в ефира на БНР Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите", което е част от Реформаторския блок.

Тя каза, че за РБ търсене на мнозинство и разговори с политически партии са възможни само в името на две решаващи за България реформи - съдебна и независимост на регулаторите.

На въпрос за предложението на Борисов за предизборно споразумение на Реформаторите с ГЕРБ, Кунева каза, че и ГЕРБ, и РБ са обявили, че ще се явяват самостоятелно на избори, което изключва предизборна коалиция.

Вероятно е имал предвид друго - че е възможно сътрудничество под някаква форма. Но за целта пък трябва висок резултат на Реформаторския блок на изборите, след което - ясни приоритети и кръга на действия, които могат да се предприемат в посока на съдебна реформа, промени в регулаторите и т.н., добави Кунева.

На въпрос за поставени условия от страна на РБ за персонални промени в ГЕРБ, Кунева отговори, че не е привърженик на подхода да се кадрува в друга партия и че това е особена стъпка.

Тя повтори позицията на РБ, различна от тази на ГЕРБ, че РБ е против влизането на МВФ в България, защото няма условия и необходимост от това, но пък служебното правителство веднага трябва да се заеме с процедурата по влизане в механизма на Европейския банков надзор и чакалнята на еврозоната.

За актуализацията на бюджета тя каза, че реформаторите са против, защото обществото не е получило точна информация защо да се актуализира бюджетът - заради проблеми в приходната част, защото не могат да се обслужват здравната и пенсионната система ли или просто за да се запушат „дупки" в бюджета, като добави, че парламентарните партии искат да се справят със ситуацията по познатия неработещ начин - като наливат още пари в продънени системи.

На въпрос за колаборирането на ГЕРБ с ДПС Кунева отговори, че хората се дразнят не на това, че двете партии се разбират, а че не е ясно защо точно и на каква принципна основа е сближаването им, като добави, че част от това разбирателство се оказва и смяната на шефа на БНБ.

По думите й, КТБ е важен тест за българското общество и в този тест двойният стандарт бил проличал много ясно. Според Меглена Кунева хората, които са се възползвали от тази пирамида, каквато КТБ се оказва, трябва да се назоват публично, ако са политици, и да се каже какви средства са ползвали.

Алчността никога не е добър съветник - има професии, като политиката, в които е забранено да си алчен, подчерта още тя.

На въпрос за ситуацията с ДСБ и парите им в КТБ, Кунева каза, че заради този казус и заради станалата ясна връзка на Иван Костов с КТБ на говорителя на РБ Радан Кънев не му е лесно и че разчита Гражданският съвет на РБ да помогне в решаването на проблема с ясната позиция на РБ.

"За мен беше шок да разбера че г-н Костов е имал толкова близки, буквално измерими отношения с КТБ. Не може да говориш за морал, а да правиш обратното. Не може да си просветен политик с опит, какъвто е той, и да имаш такъв паралелен живот. И ако си се отказал от политиката, това трябва да е наистина. Нямам чувството, че г-н Костов се е отказал от политиката", подчерта тя.

Тя призова да бъде признато това, което е направил като министър-председател за стабилността на страната, но ако иска да остане в ДСБ и да бъде лидер, трябвало да го заяви. Ако иска да се занимава с бизнес и да е консултант, нека го обяви, добави Кунева.

Тя каза, че търпи много критики от структурите на ДБГ за тази ситуация и хората са прави да не приемат двойни стандарти.

"На г-н Кънев като говорител на РБ никак не му е лесно. Трябва повече решителност и категоричност като кажеш нещо, да си държиш на думата", обясни Кунева и даде пример с предишния президент на Германия, подал оставка заради самолетен полет с бизнес приятели и заради ползван кредит с по-добри условия от на другите хора.

Затова ние искаме реакция, категорична бе тя - това е нормалното: когато казваш, че харесваш Германия да не харесваш само футбола й, но и да прилагаш стандартите за поведение на политиците. Дори не е нужно да го искаме, самите млади лидери на ДСБ - и Радан, и Петър Москов, ще го разберат и ще го направят.

Надявам се нещата да се изяснят, защото не може да се отмине този въпрос с мълчание, каза още Кунева. Тя подчерта също, че в РБ е като във всеки един съюз - точно сега имаме повече нужда от подкрепа един към друг, от повече решителност, стягане на войската и непоколебим дух - така се влиза в кампания, категорична бе тя.