Въпреки че Румъния беше най-засегната от епидемията от коронавирус страна в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), засега правителството на северната ни съседка не изоставя амбициозната цел за значително увеличение на пенсиите.

В края на миналата година Букурещ обяви, че готви най-мащабното увеличение за последните 30 години, като пенсиите могат да нараснат с 40% през 2020 година.

Румъния готви ударно увеличение на пенсиите  от 40%

Румъния готви ударно увеличение на пенсиите от 40%

Въпреки страховете от надхвърляне на бюджетния дефицит и смъкване на кредитния рейтинг

Независимо от затруднената ситуация, в която се намира страната в момента в резултат на блокирането на икономиката заради коронакризата, финансовият министър Флорин Ситу потвърди, че плановете в тази посока остават в сила.

В края на миналата седмица в интервю за телевизията Realitatea TV той обяви, че пенсиите в страната ще бъдат увеличени от 1 септември. Ситу не посочи с колко ще нараснат те, но центристкото правителство още преди време заяви, че ще се придържа към одобреното от предходното правителство историческо увеличение от 40%.

Нещо повече, тези коментари от страна на ресорния министър идват в момент, в който Букурещ се готви за парламентарни и местни избори по-късно тази година.

По думите на Ситу засега няма взето окончателно решение с колко ще бъдат увеличени пенсиите. "Има два сценария, които ще представя пред правителството с придружаващите ги рискове. Решението ще бъде политическо, а пенсиите ще бъдат увеличени от 1 септември", коментира той.

В понеделник намеренията на правителството в тази посока бяха потвърдени и от румънския премиер Лудовик Орбан. По неговите думи в какъв размер ще бъде увеличението ще зависи от състоянието на икономиката, а решението ще бъде взето с оглед гарантирането на дългосрочна стабилност на пенсионната система.