Пълна трагедия е в НАП. Констатацията е на социалиста Румен Гечев. Коментарът си той направи по време на обсъждането на доклада на временната комисия за хакерската атака в НАП. Той настоя за оставка на всички виновни, които "ни направили за срам пред цялата Европа".

За червения депутат приходната агенция е анархична структура. Как може да се допусне такава трагедия в НАП, пита социалистът.

ВАС признава правото на дела срещу НАП за личните данни

ВАС признава правото на дела срещу НАП за личните данни

Адвокати: Няма норма, която дава право на Административния съд да прекрати дела

Според него в НАП има кадрови проблем. В структурите в агенцията, които отговарят за информационната сигурност, повечето кадри нямал нищо общо с информатика и математика. Имало учители, специалисти по хранително- вкусови технологии и други. Среднист със спортна стрелба също бил назначен в НАП.

Назначен е и щурман-насочвач. Каквото и да стане сървърът е гарантиран, иронизира червеният депутат.

Гечев предположи, че той отстрелвал хакерите с математическа точност. Според него е наглост, че няма нито един уволнен за теча на информация.

Делото за теча на данни от НАП продължава в София

Делото за теча на данни от НАП продължава в София

Върховният административен съд определи на Административния съд - София град

НАП не следва да носи отговорност за настъпилите вредоносни последици след атаката срещу системата ни, според шефката на НАП Галя Димитрова.

В Народното събрание Димитрова обясни, че са взети допълнителни мерки за защита сайта на агенцията. Към момента продължават атаките, каза тя.

Внедряват се системи и процеси за централизирано наблюдение. Има 24 часов мониторинг на критичните системи на приходната администрация. Преконфигурирани са връзките за свързаност на сървърите. Според нея е увеличено нивото на информационна сигурност. Над 130 услуги предлага НАП, като се изпълняват изискванията за мрежова сигурност.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че ВАС признава правото на дела срещу НАП за личните данни. 

Припомняме, че че ВАС трябваше да реши къде да се гледа делото за нанесени вреди от Националната агенция за приходите във връзка с изтеклите лични данни.

Първото дело в Административния съд в Добрич е по иск на гражданин от Каварна в размер на 1000 лева за нанесени неимуществени щети като част от колективния иск, заведен от 157 души.

В средата на юли 2019 г. стана ясно, че от базата данни на НАП са източени лични данни на над 5 милиона български граждани. Течът на данни предизвика проверка на Комисията за защита на личните данни, която завърши с решение за глоба от 5.1 млн.лв., но от НОП обжалват решението. В парламента бе създадена временна комисия по случая, на която стана ясно, че системите за защита на данните на НАП не са обновявани повече от 10 години.

НАП оспорва глобата за теча на данни

НАП оспорва глобата за теча на данни

Обмислят да съдят хакерите

Въпреки че шефът на НАП Галя Димитрова така и не прекрати отпуската си по време на скандала с теча на лични данни, от агенцията бяха уволнени като наказание двама служители от IT отдела. Финансовият министър Владислав Горанов защити ръководството на агенцията.

По случая с източването на лични данни са обвинени три души собственикът на ТАД груп Иван Тодоров, изпълнителният директор на фирмата Янков и служителят Кристиян Бойков.

25% от българите не са с хакнати данни

25% от българите не са с хакнати данни

Приложението на НАП работи само с български оператори