Лидия Шулева Вицепремиерът и социален министър Лидия Шулева съобщи, че по програма на министерството на стойност 80 млн. лева ще бъдат заети 100 000 души в озеленяването, в службите за чистота и социално подпомагане.

Програмата е финансово осигурена чрез трансформация на съществуващи средства в бюджета, каза Шулева пред БНР.

Програмата е насочена към трайно безработните, от които по данни на Шулева, 80 на сто са с основно или по-ниско от основното образование, без квалификация и без трудови навици.

Тези дни вицепремиерът Шулева съобщи, че по програмата продължително безработни българи ще получават минимална работна заплата, която от следващата година става 110 лева, и ще имат социална и здравна осигуровка.

Тези, които отказват работа, ще се лишават от социални помощи за срок от една година. Възможността да има 13 заплата и пенсия ще зависи от преизпълнението на бюджета, припомни Шулева и каза, че ако такова има, то тя като социален министър ще настоява за отделянето на средства за тези две пера.

Приетите от правителството предложения за промени в Закона за социалното подпомагане предвиждат до сто на сто да се увеличи гарантираният минимален доход за самотни възрастни хора, а с 50 на сто - за хора с увреждания и самотни родители с деца под три години.

Сега гарантираният минимален доход е 40 лева.