България осъществи една от стратегическите си цели. Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева, при откриване на конференция в Народното събрание, посветена на бъдещето на НАТО.

По думите й членството в Алианса означава стабилност. Новите предизвикателства изискват нови политики в сигурността.

Председателят на 44-то народно събрание приветства политиката на отворени врати на НАТО и настоя 2019-та да е година на армейската модернизация. Тя призова и за приемственост.

Поводът за конференцията е 15 години членство на България в НАТО. Председателят на комисията по отбрана Константин Попов припомни, че единодушно е решено да се присъединим към Алианса. Сигурността и стабилността, когато имаш визия и гледаш далеч напред, дава икономически просперитет, поясни Попов.

Сигурността не е еднократен акт, изтъкна още шефът на комисията по отбрана. Той похвали отворения път на Северна Македония за членство в НАТО. С нейното влизане в него ще имаме съсед партньор. Попов е доволен и от одобрените три проекта за инвестиционен разход за армията - за модернизация на въоръжението в трите вида въоръжени сили.

15 години изглеждат както малко, така и много, заяви и председателят на външната комисия в парламента Джема Грозданова. Членството ни в НАТО е фактор, които гарантира сигурността и суверенитета на България, смята тя.

Участието ни в Алианса се основава на споделени принципи, изтъкна Грозданова. Според нея през изминалите 15 години страната ни е извървяла дълъг път. Сега въпросът е дали ЕС да има паралелна на НАТО армия или европейските сили да са част от силите на Алианса. България твърдо и категорично е избрала своя път в евро-атлантическите структура, отсече Грозданова.

Без доверие в армията няма как да има доверие в сигурността, каза и политологът Антоний Гълъбов. НАТО представлява все повече и повече високо технологична среда, допълни той.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров изтъкна, че НАТО е военен съюз. Той припомни, че няколко пъти сме били част от военни съюзи. Бяхме съюзници на хитлеристка Германия, спомни си националистът. Членството във военен съюз не носи ценности само по себе си. Членството във военен съюз е конюнктура, убеден е Сидеров. НАТО ще изчезне, България ще остане, прогнозира лидерът на "Атака" и заръча на присъстващите студенти: "Запишете си моята прогноза.".

"Не изпитвам лична радост, че сме член на НАТО", допълни Сидеров.