Симеон Сакскобургготски След изчерпателни, дълги и полезни преговори се постигна споразумението между трите политически субекта, което сме готови да подпишем.
Всички преосмислихме позициите си. Намерихме общите точки, по които да се обединим, заяви лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски след съвместното заседание на парламентарната група и политическия съвет на партията.

Той припомни, че още в началото на преговорите НДСВ е настоявало за широка коалиция. По думите му коалиционното мислене е важно за бъдещето на България в Европа.

Сакскобургготски подчерта, че всички участници в преговорите са положили много големи усилия.

Лидерът заяви, че е изключително благодарен на преговарящия екип на НДСВ и оценява подкрепата на неправителствените организации и институции.
Той подчерта, че на всички в бъдещия кабинет предстои много работа и заяви категорично, че новото правителство ще положи необходимите усилия за преодоляване на бедствията.

По думите на Симеон Сакскобургготски НДСВ се е съгласило с кандидатурата на Сергей Станишев за министър-председател. Той отказа да коментира отсъствието на Пламен Панайотов от бъдещия кабинет и заяви, че не желае да навлиза в “вътрешни наши теми”. Той подчерта, че Панайотов заслужава период на отдих и почивка.

Симеон Сакскобургготски подчерта, че отиващият си кабинет е изпълнил мандата си и то с не малко трудности. Запитан какво управлението на НДСВ не е могло да постигне от обещаното преди 4 години, Симеон Сакскобургготски заяви: "Ако бях изпълнил всичко, което си бях пожелал, щях да бъда министър-председател за следващия мандат".
Той подчерта, че изпълнението на обещаното от него е зависело и от други хора.

Лидерът на НДСВ заяви, че участието на НДСВ в коалицията се отчита от Брюксел като признак, че коалиционните партньори ще отстояват принципите за членството на страната ни в ЕС през 2007.