/ПРЕМИЕРЪТ: •Някои от членовете на ПГ на НДСВ работят най-вече за опазването на собствената си политическа кариера, материални интереси и стремеж за лично облагодетелстване •

Ръководството на Парламентарната група на НДСВ ще бъде сменено, обяви премиерът и лидер на партията Симеон Сакскобургготски на работна среща на движението в Банкя. Очакват се и персонални промени в правителството.

Новото ръководство на ПГ на НДСВ ще бъде обявено във вторник, 8 юли, когато е редовното заседание на групата, съобщи БНР.

По думите на депутати премиерът е обявил, че приема предложения за ново ръководство на ПГ на НДСВ до заседанието след два дни.

МОТИВИТЕ на ••Симеон Сакскобугготски: смята момента за подходящ за подобни промени, липсата на мотивация и критиките от страна на опозицията за неспособността на мнозинството да обхване и да се справи с негативните процеси в парламентарната група.
Някои от членовете на ПГ на НДСВ работят най-вече за опазването на собствената си политическа кариера и в своите действия се ръководят от материални интереси и стремеж за лично облагодетелстване – поведение, което намирам за възмутително, заяви в официалното си слово премиерът. Като лидер на партията смятам, че е дошъл моментът да се отчетат грешките и да настъпят обновления, с които предизвикателствата ще бъдат посрещнати с нови сили.••

Припомняме, че само преди дни депутатът Румяна Георгиева напусна групата на НДСВ с думите, че в парламентарната група няма екипност. Тя обвини някои от колегите си в самовлюбеност и липса на прозрачност в работата, както и в загуба на доверието между тях.

Министърът на енергетиката Милко Ковачев каза пред Дарик радио, че имената на министрите, които ще бъдат сменени, ще бъдат съобщени във вторник пред ПГ на НДСВ. Премиерът също имал предложения за новото ръководство на ПГ, уточни министърът.

Настоящото ръководство на ПГ на НДСВ:

Пламен Панайотов - Председател
Веселин Близнаков - Зам.-председател
Владимир Дончев - Зам.-председател
Снежана Гроздилова - Зам.-председател
Борислав Ралчев - Зам.-председател
Константин Пенчев - Зам.-председател
Станимир Илчев - Зам.-председател

ПЪРВИ РЕАКЦИИ:

•Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков заяви, че промените в ръководството ще имат оздравителен ефект. Има процеси, които биха могли да протекат и по-добре, но това ръководство изчерпа своите възможности, коментира Герджиков, като отбеляза, че все пак то е свършило много работа. Герджиков коментира, че не очаква смяна на зам. министри, а само на няколко министри.
•Вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев коментира, че не се притеснява от предстоящите смени, тъй като те са здравословни в политиката.
•Министърът на финансите Милен Велчев каза, че приветства решението на Симеон Сакскобургготски за персонални промени в кабинета. По думите му този момент отдавна е бил назрял. Велчев каза, че никой от министрите не може да бъде сигурен за себе си, но това няма да предизвика индивидуални драми.
•Не съм изненадана, каза зам. председателят на групата Снежана Гроздилова.
•Председателят на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов каза, че каузата на НДСВ е по-голяма от всеки един поотделно, все пак премиерът решава.
•Сигурно имаме грешки, но очаквам да чуя мотивите във вторник, беше коментарът на зам. председателя на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев.
Мирослав Севлиевски, лидер на дискусионен клуб “Новото време” заяви, че клубът не се бори за постове. Той допусна, че това може да е своеобразен вот на доверие към ръководството и Панайотов да бъде преизбран.
•Говорителят на правителството Димитър Цонев каза пред БНР, че мотивите на премиера са свързани с процеси в НДСВ, които министър-председателят не толерира. Цонев уточни, че това са процеси, които са в противоречие с посланията в речта на Симеон Сакскобургготски в речта от 6 април 2001г. и тези от депутатите и министрите, които не са се съобразили с тях, ще трябва да понесат своята отговорност.
•Като правилен ход определи решението Весела Драганова, мандатоносител и лидер на Партията на българските жени. Тя каза, че се надява, че това е възможността да се сплоти групата. Според Драганова фактът, че 12 души са напуснали групата, е знак, че има проблем, който трябва да бъде отстранен.
•Зам. председателят на ДПС Емел Етем отказа да коментира, тъй като смените били вътрешнопартиен проблем на НДСВ.

ОПОЗИЦИЯТА:
Говорителят на СДС Николай Младенов определи решението като първото признание на НДСВ за провела на политиката, която води. По думите му това е последен опит да се спре разпада на парламентарното мнозинство.
•Според Румен Петков, зам. председател на БСП, става въпрос за опит на премиера да спре разпада на мнозинството, което обаче е безвъзвратно закъсняло. Пи думите на Петков кризата в доверието към управляващите е толкова дълбока, че подобни ходове не могат да дадат резултат, особено когато стъпките в тази насока са еднолични.
Действията на премиера са закъснели, беше коментарът на зам. председателя на ПГ на СДС Димитър Абаджиев. Той допълни, че за първи път в най-новата политическа история на България се сменя ръководството на управляваща парламентарна група, което според него е знак за провала на тази група.