Председателят на НФСБ Валери Симеонов сигнализира Централната избирателна комисия и Съвета за електронни медии за нарушение на Изборния кодекс и правилата за провеждане на предизборната кампания.

В свое писмо до институциите той посочва, че на 14 май по телевизия "Канал 3" между 22.35 ч. и 22.55 ч. е бил излъчен предизборен репортаж от митинг на ДПС с тема "Карадайъ от Вълнари: В края на май ще направим заявка за управление на страната".

Симеонов подчертава, че в репортажа неколкократно са били показвани видеокадри с присъствието на деца между 7 и 10 години на митинга.

"На митинга присъстваше и произнасяше речи цветът на ръководството на ДПС - Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и др. - т.е. кандидати за евродепутати и депутати, които би следвало да са съвсем наясно с изборното законодателство", посочва партийният лидер в сигнала си.

Според него по този начин ДПС и "Канал 3" са нарушили Изборния кодекс, поради което настоява за санкции.

СДС се жали от Стефан Тафров в ЦИК

СДС се жали от Стефан Тафров в ЦИК

Използвал марката на СДС без тяхно позволение

Симеонов изтъква, че това не е първото и едва ли ще е последното нарушение от страна на ДПС на Изборния кодекс.

Не е имало досега предизборна кампания, на която Карадайъ да не говори на турски език, въпреки че това изрично е забранено, или да се използват религиозни символи, или както е в случая - деца, негодува той.

Според него това са умишлени провокации, които показвали съгласувана политика за провокиране на българското обществено мнение и опити за противопоставяне между българския и турския етнос.

Стратегията на ДПС - още от самото създаване на тази антибългарска партия е, да разделя българското общество, отсече Симеонов пред медии.

Той обаче призна, че не очаква санкционирането на ДПС да спре партията от бъдещи прояви в разрез с българското законодателство.

Това е поредната жалба до ЦИК за предизборни нарушения.

Социалистите с нов сигнал в ЦИК срещу Борисов

Социалистите с нов сигнал в ЦИК срещу Борисов

Призовават Комисията да загърби партийните си пристрастия

По-рано днес СДС подаде сигнал срещу Стефан Тафров - кандидат за евродепутат от КП "Демократична България - Обединение", заради качен предизборен клип, съдържащ фигуративна марка на ПП "Съюз на демократичните сили" и графичните знаци на Организацията на обединените нации и ПП "Съюз на демократичните сили".

Преди дни пък социалистите внесоха жалби срещу Борисов до ЦИК и СЕМ за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания.

В жалбата до ЦИК левицата настоя Борисов да бъде задължен да излезе в служебен отпуск като премиер по време на предизборната кампания, ако ще бъде председател на Предизборен щаб, или да се оттегли като такъв.

Ден по-късно премиерът беше разкритикуван и от президента. Равноотдалечен съм от всички партии, но не мисля, че трябва да се води предизборна кампания с пари от държавния бюджет, коментира Румен Радев.

Самият Борисов на свой ред обвини президента в използване на държавни пари за агитация в полза на БСП. Той бе категоричен, че няма намерение нито да подава оставка, нито да излиза в отпуск, тъй като според него обвиненията на БСП и държавния глава били неоснователни.

Въпреки че Централната избирателна комисия не установи нарушения от страна на Борисов и сигналът срещу премиера беше оставен за сведение, от БСП внесоха втори сигнал в Комисията.