АЕЦ Петте синдиката в АЕЦ “Козлодуй” организират протестен митинг в града, в защита на трети и четвърти блок на централата. Енергетиците се обявяват против категоричните изявления на правителството за затварянето на блоковете през 2006 година.

Протестиращите ще изпратят декларация до Министерски съвет, Народното събрание и президентството. Документът ще звучи в тон: “Ние искаме, настояваме и сме категорични, че трябва да бъде отворена отново глава “Енергетика”, заяви пред БНР Владимир Владимиров, лидерът на синдикат “Атомна енергетика”.

Не може да се зачерква един бранш по волята и желанието на хора извън нашата страна. Националните интереси трябва да бъдат отстоявани и моралът на нашите политици трябва да бъде доказан. Новият морал за нас е европейският морал, подчерта той.

Основната част на декларацията ще бъде за отваряне на глава “Енергетика” и подновяване на контакта между управляващите и работещите в АЕЦ “Козлодуй”. Също така тя има и конкретни социални аспекти, касаещи конкретно работещите в АЕЦ.

Ние сме категорично решени да запазим трети и четвърти блок, тъй като това изцяло предвещава бъдещето на ядрената енергетика в България, посочи Владимиров.