Десетки сирийци, политически емигранти се събраха пред сградата на Представителството на ЕК в София на протест срещу режима на Башар Асад.
Според тях той е пряко отговорен за това в Сирия да има над 200 хиляди политически затворници.

Сирийската общност поиска свобода за политическите затворници, тъй като хилядите задържани и подложени на изтезания в многобройните затвори в Сирия са задържани без причина, което по същество е репресия на властта на Башар Асад.

Намерихме ЕК най-близка до човешките права”, заяви протестиращият Салах. Той бе категоричен, че вече са изминали пет години от първите интервюта, които са правили на същата тема и оттогава досега нищо не се е променило.

Проблемът с политическите затворници продължава да стои. „Тогава имахме надежда, че светът и хората, които имат подобни ценности ще помагат. Оказа се, че не помагат – това включва и Русия, и Америка”, заяви Салах.

Представителите на сирийската общност у нас обясниха, че вкарването в затворите е масово явление, започнато още по времето на бащата на Башар Асад в края на 70-те години. „Не се знае колко е точната бройка за политическите затворници – ние искаме да знаете, че има около 200 хиляди човека, които стоят в затворите, които искат да приключат с живота си заради изтезанията”, каза още Салах.

Сирийският гражданин Халед, който живее в България от края на 1981-ва година обясни, че е арестуван от сирийската Държавна сигурност през 85-та година, когато е бил при свои роднини. След като прекарва повече от година в затворите, успява да се измъкне от изтезанията, като не се е прибирал повече в Сирия. „Аз съм капка в морето”, разказа за себе си Халед.

Той посочи, че е бил свидетел на това как избиват хора по улиците, а много от тях са били вкарани в затворите в Палмира. По думите му, дори в елитните квартали в Дамаск има подземни затвори.

Освен в София протести на сирийски граждани има в още 24 страни на ЕС, сред които Румъния, Испания, Холандия, Швеция, Норвегия, Дания , както и в шест града в Германия.