Приветствам новите стъпки, които България приема за справяне с бежанската вълна.
Това обяви еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, която днес е на посещение в България и участва в дискусия за общата европейска система за убежища.

Тя обаче попари надеждите на страната ни, че бежанците, които са получили статут у нас, ще могат да заминат и работят в други държави от ЕС.

Лично шефът на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев се обърна към Малмстрьом с въпрос дали нормативната база може да се промени, така че получилите статут в една държава членка да могат да пребивават спокойно и в останалите.
Той изтъкна пред еврокомисаря, че агенцията му ежедневно проучва желанията и на бежанците у нас и 95% от тях са подведени, че със статут издаден от България могат да работят в целия ЕС. По думите му те искат да живеят в ЕС, но не и България.

Брюксел смекчи тона към София за бежанците
Още...

Малмстрьом обаче обясни, че това може би ще се случи в бъдеще, но сега няма сигнал за това да се въведе подобна промяна.

Заместникът на Чирпанлиев пък поиска да знае дали ЕС ще се обърне с лице към проблема и ще окаже финансова подкрепа за България, тъй като бежанците, които вече са приети у нас, ще останат в страната и трябва да бъдат интегрирани, а не разполагаме с възможност, за да заделим достатъчно пари от малкия си бюджет.

Еврокомисарят не даде конкретен и обнадеждаващ отговор и на този въпрос като припомни, че ЕК вече е подкрепила България с милиони.

Тя обаче призна, че са нужни мерки за интеграция и вметна, че ще се обсъди как може да се подпомогне интеграцията.

Вместо да се поинтересува от това как България може да получи помощ за проблема с бежанците, заместник вътрешния министър Пламен Ангелов се обърна към комисаря с думите, че законите не се коментират - те се прилагат.

Правосъдният министър и вицепремиер Зинаида Златанова също присъства на събитието, но остана безмълвна.

Междувременно в кратък свой доклад Малмстрьом представи основните промени в общата европейска система за убежища. Тя подчерта, че темата с бежанците е актуална за целия съюз и необходимо споделяне на отговорността от всички страни членки.

Малмстрьом оправда промените в законодателната уредба с неясноти в предишните текстове и изтъкна необходимостта да се инвестира в нова система за убежища. По думите й тя ще дава бързи и добри резултати като ще подобри общото материално състояние на убежищата и ще осигури защита и спазване правата на бежанците.
Според нея законовите текстове и сега остават сложни, но вече са ясни и е важно за напред всички 28 страни членки да изградят системата за убежища.

Тя призна, че има трудности в ЕС с аргумента за солидарност по темата с бежанците. „Някои страни смятат, че тези, които молят за помощ, не поемат своята отговорност, но страни като България са уязвими и се нуждаят от солидарност".

Тя не отрича, че страната ни е на фронтовата линия на проблема, но припомни, че затруднени колкото нас са и Гърция, Кипър, Малта и Италия.

Малмстрьом изтъкна и необходимостта от стабилно взаимодействие между съдиите от ЕС по въпросите за бежанците. В общата законодателна уредба се регламентира при искане на статут решение да се взема не по-късно от един месец, а при бедствие в рамките на този срок искането се счита за прието.

Необходимите разходи за прехвърляне на кандидат в компетентната държава членка се приемат от тази държава, която осъществява прехвърлянето.