правителство Съобщението на правителствената информационна служба доказва нашето твърдение за неправомерността на правителствените решения относно съдбата на 3 и 4 блокове на АЕЦ Козлодуй. Това се казва в съобщение от пресцентъра на БСП.

В решението на МС под № 641 е изрично отбелязано, че то е, цитирам “от първи октомври 2002 година”, което означава, че то е прието на тази дата. Винаги когато се приема даден акт, включително и закон, се посочва датата на неговото приемане, респективно постановяване, заявяват от БСП.

Всеки съдия, когато произнася присъда, поставя датата на своя акт. Така че от юридическа гледна точка, решение № 641 от 1 октомври 2002г. би следвало да бъде прието на заседание на МС от тази дата.

В правителственото съобщение има и други неточности, които целят да заблудят общественото мнение. Така например се твърди ,че на заседанието на МС на 26 септември 2002 г, когато се е приело решението, с което България се ангажира да затвори 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй, е посочено, че е присъствала зам.министър-председателят Лидия Шулева. Г-жа Шулева лично заявява, “за съжаление аз не съм гласувала решението за АЕЦ. След като внесох закона за социалното подпомагане се наложи да изляза заради подписване на спогодбата с Португалия и не съм присъствала на заседанието по-нататък”.

Правителственият пресцентър цели да отклони вниманието от основния въпрос, а именно – Министерският съвет отказва да изпълни решението на НС от 2 октомври 2002г., което защитава националните ни интереси и ядрената ни енергетика.

Всякакви опити да се прикриват гафовете на правителството със заплетени административни обяснения са повече от нелепи и недостойни, се посочва в официалното съобщение на БСП.