Петъчният ден за депутатите започна със скандал по промените в Закона за електронните съобщения, които позволяват да се слушат и потенциални жертви на отвличане, когато има обосновано предположение за това.

От БСП се притесниха за човешките права. Социалистът Красимир Янков посочи, че от изпълнителната власт се предлага да се създадат условия за полицейска злоупотреба. МВР и ДАНС можели да слушат всеки, само на база обосновано предположение. Конституционният съд да се произнесе, настоя депутатът.

Това сме го виждали и преди с премиер Бойко Борисов и вътрешен министър Цветан Цветанов, припомни Янков. Колегите опомнете се, обърна с червеният депутат към мнозинството. Отново посягате на свободата на хората, ядоса се той.

МВР си отвори възможност да подслушва и потенциални жертви на отвличане

МВР си отвори възможност да подслушва и потенциални жертви на отвличане

Зам.-министър Красимир Ципов увери, че няма да има полицейски произвол

Димитър Лазаров от ГЕРБ успокои, че „бръмбарите” ще се прилагат само след разрешение на съдия и под съдебен контрол. Така нямало да има произвол.

Съпартиецът му Станислав Иванов не се сдържа също и подчерта, че кабинетът „Орешарски” съсипал сектора за сигурност. Той настоя за експертни дебати, а не за политически. 

Г-н Лазаров, чели ли сте какво се предлага, не се даде Янков. Възможността за полицейска злоупотреба я има, подчерта червеният депутат. Той отново каза, че със законодателна инициатива управляващите искали да наложат своя контрол върху определени лица.

Помните ли разработката „Червей”, попита и реформаторът Петър Славов. Той се притесни с тази промяна да не се даде възможност за подслушване на депутати и протестиращи например. Това, което се предлага, може да послужи за користни цели, притеснен е Славов.

Заместник-вътрешният министър Красимир Ципов също успокои, че искането за достъп до трафичните данни трябва да е обосновано. Достъпът до тези данни ще става след разрешение от съдия при това също и то трябва да е мотивирано.  Въобще не трябва да се говори за полицейски произвол, настоя Ципов. 

Проектът мина на първо четене с 84 „за”, 16 „против” и 1 „въздържал се”.