Николай Транспортният министър Николай Василев преговаря с финансовото министерство за 50 процента увеличение на субсидиите на Националната компания “Железопътна инфраструктура”, като бюджетна подкрепа, която да бъде дадена, е за извършването на реформи. Това заяви министър Василев преди началото на тържествата за 115-та годишнина на Българските държавни железници в Карлово.

Димитър Гайдаров, генерален директор на Националната компания “Железопътна инфраструктура”, информира, че по 30 процента от железните трасета у нас скоростта на движение на влаковете е намаляла с 25 на сто.

За да се подобри състоянието на мрежата, са необходими средства, допълни Гайдаров.

За тази година са предвидени 44 млн. лева – 20 млн. от бюджета и 24 млн. от Агенция “Пътища”.

С 6 на сто е увеличен броят на превозените пътници и с 10 процента на превозените товари, съобщи изпълнителният директор на БДЖ Георги Начев.

Той допълни, че дължимите средства към работещите компанията от “Кремиковци” са преведени и са изплатени задълженията на жп-служителите за последните два месеца, а вече се плащат и редовно заплати.

Николай Василев подчерта още, че се разработва финансова схема за закупуване на нови влакови композиции от следващата година и за увеличаване конкурентноспособността на жп-транспорта в екологично отношение.