„Слънчев бряг” е социален феномен. Това становище изрази вътрешният министър Румяна Бъчварова, която бе „разпъната на кръст” от депутатите във вътрешната комисия.

Припомняме, това определение на Бъчварова идва ден, след като главният прокурор пък обяви Слънчев бряг за „държава в държавата”.

Въпросът бе на червения депутат Красимир Янков, който е притеснен от заглавията в медиите за престъпността в „Слънчев бряг”. Какво се случва в „Слънчев бряг”, попита той.

Никога държавата не е показвала такава амбиция да се справи с проблема, реагира министър Бъчварова, намеквайки, че досегашните ръководства на МВР не са били достатъчно активни. Това е социален феномен, посочи вътрешният министър.

Имало правила и МВР щяло да покаже, че можело да се спазват правилата. Ще има засилени проверки и контрол. След това щял да се прави анализ, за да се видят рисковите места.

Това е необичайно поведение в „Слънчев бряг”, отчете силовият министър. Засега имало впечатляващи резултати от държавната намеса в комплекса. Контролните органи на държавата се справят отлично, категорична бе Румяна Бъчварова и увери, че по никакъв начин не смятат да се отказват.
От думите й стана ясно още, че по-често ще включват антитерористи в акции на МВР.

Състоянието на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) притеснява левицата. Затова и червените се възползваха от блиц контрола във вътрешната комисия на Народното събрание и поискаха обяснение от министър Румяна Бъчварова.

Имало недобър микроклимат в отряда, както се изказа Атанас Мерджанов - имало лош социално-психологически климат в СОБТ. Има ли място за притеснение, попита социалистът.

Вътрешният министър обясни, че до нея не е достигала информация за напрежение сред служителите. По думите й се следяло с особено внимание състоянието на звеното.

Обявени са поръчки за ново екипиране на отряда, стана ясно от думите на Бъчварова. Планира се СОБТ по-често да участва в акции на МВР.
Атанас Мерджанов поиска да се направи проверка на боеспособността на антитерористите.

Реформаторът Атанас Атанасов пък алармира министъра за напрежение във ведомството й. Оказва се, че ръководители в МВР, достигнали пенсионна възраст, вместо да излязат от службата, оставали на работа. Това потискало израстването в йерархията. Такава била ситуацията и в пожарната. Това е несправедливо, смята Атанасов.

Оказа се, че Бъчварова научава едва сега за този проблем. Кадровият дефицит е силно изразен в МВР, подчерта тя. Затова се пазели опитните кадри.

Пред медиите след заседанието на ресорната парламентарна комисия министър Бъчварова се похвали със завишена разкриваемост в последните месеци.

Колегите се мотивират да работят по-активно, смята тя. Изключително съм доволна от работата на МВР-Бургас, сподели министърът и поздрави ръководството на дирекцията.

Около 3000-4000 полицаи годишно са напускали системата, стана ясно още от думите на Румяна Бъчварова. Около 1000 души годишно се обучават за полицаи.