С шампанско и леки удари под кръста като за последно Министерство на отбраната се прости с досегашния началник на отбраната вицеадмирал Румен Николов, който сдаде поста на заместника си Константин Попов.

Военният министър Николай Ненчев награди Николов за постигнати високи резултати в дейността му с почетния знак на ведомството „Св. Георги - първа степен”.

Днешната церемония е една от най-важните за Министерство на отбраната и Българската армия, посочи в словото си министърът. По думите му срещите и контактите с Румен Николов щели да продължат. Той изрази признателността си към досегашния началник на отбраната. По думите на Николай Ненчев благодарение на Румен Николов се ускорила реформата в армията.

Българският народ винаги е разчитал на своята армия, изтъкна още военният министър. Особено важна била нейната роля според него днес, когато светът бил толкова нестабилен.

За повишението на Попов военният министър заяви: „Този пост е признателност към българската държава и общество. Ненчев смята, че Константин Попов е доказал се командир и затова заслужено трябвало да оглави ръководството на Българската армия. Ненчев посочи, че Попов е награждаван за вярна служба и за принос към Министерство на отбраната. Работил е в щабовете на НАТО и за това е награден със златен медал на полските въоръжени сили. Николай Ненчев му пожела славно и мъдро командване и висини във военното ръководство.

Вицеадмирал Румен Николов благодари за отличието, което получи на изпроводяк. „Винаги съм спазвал чест и достойнство при изпълнение на служебните си задължения”, посочи той и допълни, че това явно било недостатъчно, за да завърши мандата си като началник на отбраната.

Той изтъкна, че е отдал на службата си всичко като знание и умение. Направил е необходимото, за да се видят проблемите в армията и въоръжените сили. „Вярвам, че направеното не е малко”, каза Николов. Той си пожела Българската армия да бъде достоен член на Алианса и достоен защитник на България. На наследника си пожела да бъде ентусиаст. Пътят му на този пост няма да бъде лек, прогнозира вицеадмирал Румен Николов.

На свой ред Константин Попов изсипа куп хвалебствия за качествата на досегашния си началник, който бил честен и достоен офицер и 40 години служел на Българската армия. И в бъдеще ще продължаваме да разчитаме на неговата експертиза, посочи Попов.

Той подчерта, че знае сериозните отговорности и предизвикателства, които му предстоят в ежедневието и в градежа на Българската армия. Обеща да работи за издигане престижа на българския войник, както и модернизация за армията ни и нейната интеграция в структурите на НАТО и на родната отбрана. Този храм, наречен Българска армия, ще градим заедно с добри намерения, подчерта Попов и пожела: Дай Боже да успеем”.

По традиция церемонията приключи с кристалния звън на чаши шампанско.