•Хората се преструват, че не забелязват успехите на правителството. Прекалено се оплакват и прекалено много четат евтини вестници•. Това твърди заместник финансовия министър Красимир Катев пред Уилям Коул от Асошиейтед прес.
Агенцията публикува анализ на 800-те дни на Симеон Сакскобургготски под заглавие "В България едно царско обещание изтича, а надеждите за по-добър живот се топят", цитирано от Медиапул.

По всичко изглеждаше, че това ще бъде една съвременна вълшебна приказка, но малцина в тази бивша комунистическа страна заживяха щастливо.

Коронясан като шестгодишно момче и прокуден в изгнание през Студената война, бившият цар Симеон Втори се завърна преди почти две и половина години като министър-председател с царското обещание да направи живота на народа си по-добър за 800 дни.

Часовникът, отброяващ срока на този амбициозен обет, изтича днес и много българи, които все още се мъчат да свържат двата края, се чувстват огорчени и излъгани.

"800 лъжи. 800 дни. Стига!", се чете на плакатите, изобразяващи високата слабовата фигура с рядка брадичка на премиера, известен сега с името Симеон Сакскобургготски, с дяволски рога и опашка.

Положението не се подобри за последните 800 дни, дори стана малко по-лошо, казва Моника Орсова, 18-годишна студентка, която има амбицията да стане адвокат, но се съмнява, че ще си намери работа, след като завърши юридическия факултет.

Рейтингът на одобрението за Сакскобургготски се срина от 70 на сто преди две години до 30 на сто през септември по данни на НЦИОМ. Това е рязка промяна в сравнение с юни 2001 година, когато Сакскобургготски - далечен роднина на британската кралица Елизабет Втора, се върна от изгнанието си в Испания, за да стане премиер, след като неговото Национално движение Симеон Втори със замах спечели властта на парламентарните избори.

Надеждите бяха големи, а настроението - еуфорично, когато лидерът, масово наричан Царя, се отказа от печелившата кариера на международен бизнес консултант в Мадрид, обратно на тенденцията на изтичане на мозъци, и се върна в България.

Някои бивши поданици го приветстваха като Негово величество и дори се появиха предположения, че монархията, премахната през 1946 година, може да бъде възстановена.

66-годишният Сакскобургготски пренебрегна идеята и се зае да изпълнява обещанието си да подобри отчайващите жизнени стандарти в България. Той попълни кабинета си с интелигентни млади професионалисти, образовани в чужбина, и ги натовари с подготовката на осеммилионната страна за членство в Европейския съюз през 2007 година.

Но цялото кралско войнство установи, че не е лесно да се съживи една умираща икономика.

През центъра на София минава булевард с жълти павета, но зад лъскавата повърхност на бутиците, магазините за кожи и модните заведения, благополучието изглежда също такава фантазия, колкото и страната Оз, а обещанието на Сакскобургготски за 800-дни звучи фалшиво.

Заместник-министърът на финансите Красимир Катев, объркан от киселото настроение, изброява списък с постижения - туризмът процъфтява, износът нараства, инфлацията е ниска, производителността се очаква да се удвои до 2005 година и България уверено се придвижва все по-назад в глобалните класации по корупция. Страната, твърд съюзник на САЩ, с войски в Ирак и Афганистан, е на път да се присъедини към НАТО напролет.

•Нещата се развиват максимално успешно. Целта на премиера е по-добър живот. Смятам, че наистина мисли това, което казва. Не можем да разпространим благополучието толкова бързо. Но съм убеден, че сме на сме на прав път. Хората се преструват, че не забелязват. Прекалено се оплакват и прекалено много четат евтини вестници•, казва Катев.

Все пак безработицата, която официално спадна до 13 процента, неофициално е по-близко до 20-те процента, а средната месечна заплата е само 280 лева (140 евро или 160 долара).

Въпреки че Сакскобургготски си спечели възхищение, макар и неохотно признавано, задето работи през пенсионните си години, за да оправи нещата в бившия съветски сателит, той продължава да бъде тормозен от обществено недоволство и разочарование заради упорито ниските заплати.

Не мина много време след встъпването му в длъжност на 24 юли 2001 година, и вестниците започнаха да отброяват 800-те дни на първа страница, напомняйки за обещанието му.

Обикновените българи се присмиват на овехтелия му български език и роптаят за недвижимите имоти за 169 милиона долара, които той и сестра му си върнаха неотдавна от държавата, национализирала частната собственост по време на комунизма.

Мнозина го смятат за все по-високомерен и надменен - имидж, породен от навика му да ограничава обществените си изяви и да подминава критиките, като смъмря българите, че трябва да мислят позитивно. Сакскобургготски е отказал безброй молби за интервюта.

•Хората вярваха, че той е решението. Сега, след 800 дни, го виждат като част от проблема•, казва политологът Иван Кръстев. •Пропастта между очакваното и постигнатото го превръща в трагична фигура•.