Повече сходства, отколкото различия - така обобщи резултатите от срещата между "Има такъв народ" (ИТН) и БСП председателят на столетницата Корнелия Нинова. За стиковане на позициите на двете партии по основните въпроси ще бъдат сформирани междупартийни работни групи. Нинова освен това е получила уверение, че следващ кръг разговори ще бъде проведен.

БСП продължава да отстоява основните си приоритети и няма да отстъпи от тях. Сред тях са това Българската банка за развитие (ББР) да остане държавна, пенсиите да се индексират от октомври и др. Именно по втората тема имало известни различия - ИТН са дали принципно съгласие пенсиите да бъдат преизчислени, а БСП искали това да стане факт от октомври.

ИТН и БСП: Да загърбим партийните интереси и да говорим за националните

ИТН и БСП: Да загърбим партийните интереси и да говорим за националните

Говорителят на ИТН изрази надежда диалогът със „столетницата“ да бъде ползотворен

Не са водени разговори за конкретни лица в следващото правителство, категорично заяви Нинова.

Има общи, има и различни неща в програмите ни - така резюмира срещата Тошко Йорданов, отказвайки да уточни повече или по-малко са били общите за разлика от различните визии за конкретни политики. И със закачка към БСП вметна: "Оказа се, че те са доста подготвени, прочели са ни програмата. Просто го вмятам така, като леко заяждане на репликата им, че "Има такъв народ" няма програма. Явно който я търси, я намира."

Разликите между БСП и ИТН са в сфери като данъчната политика - докато ИТН е за запазване на модела на данъчно облагане, БСП желаели подоходно облагане.

"Те са твърде социална партия, ние сме по-практично настроени", изтъкна Йорданов.

В неделя БСП трябва да реши дали ще даде подкрепа за проектокабинета на "Има такъв народ", обеща в петъчния ден след консултациите при президента Радев лидерът на партията Корнелия Нинова. Именно утре се провежда заседание на Националното бюро на партията, което трябва да вземе отношение по казуса.

Припокриване, почти пълно, установиха Манолова и Йорданов

Припокриване, почти пълно, установиха Манолова и Йорданов

Хаджигенов: Ако ДПС решат да гласуват за кабинета, никой не може да ги спре