Служебният кабинет продължава „чистката" на областни управители. След шестима, сменени миналата седмица, за утрешното правителствено заседание се предвижда още 3 области да сменят своите шефове.

Начело на областните администрации в Стара Загора и Варна ще застанат адвокатите Димитринка Петрунова и Стоян Спасев, а в Перник - председателят на Пернишката търговско-промишлена палата Бойка Петрова, съобщават от „Дондкуов" 1

Министрите ще се запознаят и с доклад за касовото изпълнение на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2014 г.

В него се очертава риск от значително влошаване на бюджетната позиция на годишна база спрямо планираната цел поради неизпълнение на разчетите по приходите.

МВР - в рамките на утвърдената си обща численост и бюджет - ще продължи да пази от посегателства националния музей „Шипка - Бузлуджа", Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство до провеждането на обществени поръчки и сключването на договори за охрана на обектите.

Това е трябвало да стане до началото на м. юли, но по бюджета на Министерството на културата не бяха заложени необходимите средства.

По този начин се предвижда на утрешното заседание да бъде разрешен въпросът с осигуряването на охраната на значими културно-исторически обекти.

Постановление за одобряване на допълнителни разходи и трансфери в размер на 16 204 360 лв. ще бъде разгледано още на утрешното заседание.

Средствата ще отидат основно в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия.

Най-пострадалите от наводненията в края на м. юни общини Варна и Добрич ще получат съответно над 1,8 млн. лв. и над 860 хил. лв.

Към община Мизия, която все още се възстановява от пороя в началото на месеца, ще бъдат насочени 1 млн. лв. за овладяване на бедственото положение. Припомняме, решението за отпускане на средствата беше взето на първото заседание на Комисията за възстановяване и подпомагане в новия й състав, проведено миналата седмица с участието на премиера Георги Близнашки.

В дневния ред на кабинета е включено и постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 800 000 лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните. Те са за закупуване на противоградови ракети за опазване на селскостопанската продукция.