Служебно правителство за пръв път сменя главен секретар на МВР. Думите на премиера Огнян Герджиков бяха: "Подайте оставка нямате политическо доверие". Това каза в ефира на bTV бившият главен секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

Пламен Узунов уверява, че няма лични мотиви за уволнение на главсека на МВР
Обновена

Пламен Узунов уверява, че няма лични мотиви за уволнение на главсека на МВР

На срещата в МВР е присъствал и премиерът Огнян Герджиков

Старая се действията ми да бъдат адекватни и така да мога да защитя професионалното начало на МВР, заяви Георги Костов. Той изтъкна, че на база на указа на президента Румен Радев, него му е бил връчен акт за сдаване на длъжността. "Взеха ми служебната карта и пистолета и вече не съм служител на МВР". Това е станало в четвъртък на 23 -ти февруари сутринта.

"Не бих обвързал беззаконията с политическа конюнктура, защото моето отстраняване е точно такова", коментира Костов. Той посочи, че ще се възползва от всяка законова възможност да потърси правата си.

Служебният кабинет уволнява главсека на МВР
Обновена

Служебният кабинет уволнява главсека на МВР

Георги Костов упражнявал натиск върху служители

Костов посочи, че на 15-ти (февруари) министър Узунов го е извикал и в прав текст му казал да подаде оставка. Мотивът за това не е някаква професионална некомпетентност или някакъв упрек към професионалните ми резултати, смята Костов. "Мотивът, който ми изтъкна, е че премиерът няма политическо доверие в мен. Останах меко казано учуден, защото считам, че това е противозаконно и неприемливо", заяви Костов.

Костов посочи, че освен това служебният министър Узунов му е казал, че ако не си подаде оставката, ще започнат процедура по дискредитирането му.

По отношение на мотивите, изложени от Министерския съвет, Костов заяви: "Аз не съм органът, който освобождава областните директори". Според Костов в публичното пространство се хвърлят пет непроверени доноса на базата, на които президентът издава указ.

Герджиков отрича да е оказвал натиск върху главсека Костов

Герджиков отрича да е оказвал натиск върху главсека Костов

Просто го помолил да си подаде оставката

Относно записа на разговора с премиера Герджиков, Костов обясни, че той такъв запис не е слушал. Разговорът бил 50 секунди. "Няма да подам оставка и може да разчитате на моята коректност", е казал Костов в разговора си с премиера Герджиков.