Смениха подуправителя на Националната здравноосигурителна каса. На мястото на Димитър Петров отива съветникът на министъра на здравеопазването Иванка Кръстева, съобщи Дарик, позовавайки се на бившият подуправител Димитър Петров.

Причината за неговото оттегляне е в политиките, които здравното министерство се опитвало да налага на Здравната каса, по отношение на лекарствата и болниците.

След като изразил категорично несъгласие с тях, Петров бил призован от здравния министър д-р Петър Москов да си подаде оставката.

Реших, че е по-добре при тези различия, за да не създавам проблеми на управителя на касата, да напусна", подчерта експертът.

„Напуснах по взаимно съгласие. От днес за подуправител е назначена Иванка Кръстева, която е съветник на министър Петър Москов. Причината за моето напускане е свързана с непреодолими различия в лекарствената политика и в политиката по отношение на болниците, които се опитва да налага Министерството на здравеопазването на Националната здравноосигурителна каса.

Естествено, че имаше и отсрещно искане от министъра на здравеопазването за моята оставка. За да не създавам проблеми на управителя, включително и на политическо ниво, реших, че е по-добре в тази ситуация, при тези различия, действително да напусна. Просто съм дълбоко несъгласен с някои неща, които се опитват да се налагат от страна на здравното министерство", допълни Петров.

Д-р Димитър Петров бе назначен за подуправител на институцията през март тази година. Това стана, броени дни след като бившият управител на касата д-р Румяна Тодорова се оттегли от поста и той бе зает от настоящия управител - д-р Глинка Комитов. Преди тринадесет години д-р Петров закратко бе и директор на здравноосигурителната институция.