Ръководството на Българската народна банка (БНБ) е одобрило предложенията на икономическия министър Кирил Петков за смяна на управлението на Българската банка за развитие (ББР). Имената вече са вписани на сайта на централната банка, пише "24 часа".

Цанко Арабаджиев член на "Зелено движение" и инвестиционен консултант, както и Владимир Георгиев, организационен секретар на партия "Република БГ", са новите изпълнителни директори на банката. Освен тях в управителния съвет влиза и Крум Георгиев, кадър на ОББ.

ББР дал на Одитния комитет цялата поискана информация

ББР дал на Одитния комитет цялата поискана информация

Кредитирането ще се ограничи, уверяват от банката

Васил Щонов - служебен министър на икономиката и енергетиката през 2014 г., и финансовият консултант Валентин Михов пък са новите членове на надзорния съвет. Досега те бяха в одитния комитет.

Служебният министър Кирил Петков е поискал членовете на надзорния съвет да се увеличат от трима на поне петима.

Освен Михов и Щонов в момента в надзора е и Стамен Янев, който е и негов председател. Причината за увеличението на членовете е, че Митко Симеонов и Велина Бурска, които бяха уволнени от Петков от надзорния съвет, обжалват решението и не желаят да си подадат оставките.

Кирил Петков уволни двама члена на Надзорния съвет на ББР

Кирил Петков уволни двама члена на Надзорния съвет на ББР

Установяват лимит на кредитите до 5 милиона лева

Припомняме, в края на 44-тия парламента депутатите приеха доклада за работата на ББР без забележки, след като Българската банка за развитие влезе като частичен собственик в Първа инвестиционна банка.

На 17 май 2021 г. ББР стана изцяло държавна.