Когато с актуализацията на бюджета страната ни ще влезе в режим на свръх дефицит, дължим на българските граждани истината за първопричините за казуса „Корпоративна търговска банка (КТБ)".

Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан, който по време на дебатите за това дали страната ни да изтегли нов дълг от 4,5 млрд. лева акцентира именно върху несъстоятелната КТБ.

Дебатите днес от гледна точка на свръх дефицит са дебати за КТБ отново", отсече Местан. Той разгледа посочените от кабинета „Борисов 2" причини за необходимостта и важността на актуализацията, а именно изкуствено завишените приходи в Бюджет 2014, както и изплащането на гарантираните влогове от фалиралата КТБ.

Първата причина според третите по сила в парламента поставя въпроса за политическата отговорност, а втората - въпроса за наказателната отговорност на виновните лица и институции.

„Ако днес ние имахме проблем единствено с по-оптимистичните приходи, заложени от предишния кабинет, то нямаше да вкараме страната в режим на свръх дефицит", убеден е Лютви Местан и напомни, че политическата отговорност се носи пред избирателите, а ДПС вече я е понесло.

„Когато говорим за КТБ, само смирението няма да е достатъчно. Необходим е катарзис - тежък, дълбок, всеобхватен. Катарзис не като емоционална категория, а като политическа и наказателна отговорност", върна отново темата „КТБ" лидерът на ДПС и призова - „нека не заблуждаваме българското общество и да кажем, че гарантираните влогове на вложителите в КТБ ще се изплащат с данъците на всички български граждани".

„Това ще се случи, защото трябва да се случи. Такъв е законът", уточни все пак Местан и добави, че няма как управляващите да се правят, че все едно нищо не е станало.

ДПС ще настоява за ясна политическа и наказателна отговорност за виновните за КТБ на основата на безспорно установената истина, стана ясно още от думите на Местан.

Типично в своя стил той категорично заяви, че по отношение на КТБ няма такова нещо като „Света вода ненапита".

„Пет редовни и две служебни правителства се разполагат в периода на възникването като гъба след покровителствен политически дъжд на тази банка", се върна в историята лидерът на ДПС и отсече, че и самото зачатие на КТБ през 2000 година не е било непорочно.

„Искаме да знаем истината, защото този син политически език, който сугестира политическо появяване на митологеми, трябва да се ваксинира", обърна поглед и към ДПС Местан и посочи, че единствената ваксина е истината.

По същество от думите на Лютви Местан стана ясно, че 38-те депутатите от ДПС ще гласуват „въздържал се" за актуализацията на държавния бюджет по предложение на кабинета „Борисов 2", не защото нямат политически аргументи, а защото техните аргументи не са самоцелни.

Социалистът Янаки Стоилов подчерта в реплика към изказването на Местан, че не трябвало да се говори за проблем в една банка, а за част от банковата система и надзора върху нея.

Често се изтъквало, по думите му, колко независима е Централната банка, а когато възниквали проблеми, не тя ги разрешава и не тя плаща тези проблеми. Има ли случаи, в които кредити на тази банка са изкупувани от друга банка, попита Стоилов финансовия министър.

Помощта, която се оказва на КТБ от актуализацията според червения депутат е с цел осигуряване на ликвидност, а не за придобиване на нови активи от акционери или от самата банка. Този бюджет продължава да укрива системни проблеми, вместо да поиска те да бъдат решени, коментира Стоилов. Той поиска Владислав Горанов да даде отговор на зададените въпроси.

Лютви Местан отговори, посочвайки, че партията му е съгласна да се наеме авторитетна международна фирма, която да установи случващото се в КТБ. Какво става с цесиите и кой е адресът на тези цесии сега, попита още Местан.

Той предположи, че адресът и адресантът на тези цесии може да се окаже Белград, където в момента живее Цветан Василев. Много интересно е къде са цесиите, допълни лидерът на ДПС.