Столичният кмет Стефан Софиянски заяви, че за отпадането на пътната такса общините трябва да бъдат компенсирани чрез директна инвестиция за поддържане на пътната мрежа от страна на държавата.

Столичният кмет обяви, че подкрепя отпадането на пътната такса, но тъй като тя беше предназначена за поддръжка на пътищата, сега би трябвало държавата и общините да се разберат за разпределянето на средствата от винетните такси, информира БНР.

Софиянски посочи, че не отхвърля варианта, който предлага Министерството на финансите от 2006 година патентните данъци да отидат в общините, но предлага да бъде фиксиран дял от данъка върху общия доход, който да остане в общините.

Запитан за оценката му за проектобюджета за 2005 година в частта му за общините, столичният кмет заяви: "За съжаление не виждам нищо оптимистично".

От днес нови четири столични квартала имат възможност да ползват природен газ за отопление и за домакински нужди – "Овча купел", "Княжево", "Суходол" и "Горубляне". Столичният кмет Стефан Софиянски и изпълнителният директор на "София-газ" Светослав Иванов дадоха официалния старт на газифицирането на кварталите.

Повече от 900 фирми са заявили желание да се отопляват с природен газ, като в южните квартали на София вече са изградени над 170 километра мрежа. Природният газ струва 0.05 лева за киловат час, а един апартамент от 70 кв. м се отоплява за 120 лева месечно – или два пъти по-евтино от отопление с електричество.

През следващата година централната градска част на София, няколко микрорайона в "Люлин", които нямат централно градско отопление, и Казичене.